/Съпругът несобственик трябва да се съгласи с продажбата на семейното жилище

Съпругът несобственик трябва да се съгласи с продажбата на семейното жилище

Споделете тук:

Масова заблуда на много собственици на имоти, предприемащи продажба на жилището си, което е лична собственост /придобито преди брака или получено чрез дарение или наследство/, е че другият съпруг несобственик няма никакво отношение към сделката.

Голяма е изненадата на доста продавачи, когато разберат, че нотариусът изисква съпруга /съпругата/ да подпише декларация, че е съгласен с продажбата.

Ето го и самият текст на закона – чл.26 от Семейния кодекс:

Разпореждане със семейното жилище – лична собственост

Чл. 26. Действията на разпореждане със семейното жилище – лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище – обща собственост или лична собственост на всеки един от тях.

Причината за това задължително изискване е понятието „семейно жилище“.

Какво е „семейно жилище“?

Семейно е жилището, обитавано от семейството.

Семейното жилище може да е лична собственост само на единия съпруг, т.е. другият съпруг може да не е собственик, но да ползва имота.

Семейното жилище може да е и съпружеска имуществена общност /СИО/, т.е. собственост е и на двамата съпрузи и се ползва за живеене от семейството.

Защо законодателят е вкарал термина „семейно жилище“?

Със сигурност – не, за да създава неприятности на съпрузите, чиято лична собственост е продаваният имот. Въпреки че много често – точно това се случва.

Законът пази семейството и особено, ненавършилите пълнолетие деца в семейството. Поради тази причина се появява и юридическият термин „семейно жилище“.

Ако съпругът собственик реши да продаде жилището, в което живее семейството, законодателят е предвидил право на другия съпруг несобственик /в случай, че именно този имот се ползва за живеене от семейството/ да се съгласи или не с продажбата.  Основната идея на законодателя е да осигури подслон на семейството и особено – на децата в семейството.

Какво се случва, ако съпругът несобственик не се съгласи с продажбата на семейното жилище?

Законодателят изрично се произнася за това в чл.26 от Семейния кодекс:

„Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.“

С други думи, съпругът несобственик, дори да откаже съгласие за продажба на имота или да не могат да бъдат преставени по някаква причина доказателства за наличие на друго жилище, съдът е длъжен да се разпореди.

Казано накратко…

Продавате ли жилище, независимо как сте го придобили, ако сте женен, ще ви се наложи:

  • или да „замесите“ и съпруга /съпругата/ си;
  • или да докажете на нотариуса по сделката, че продаваното жилище не е семейно.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още