Царе продавачи и придворни купувачи - или - какво се случва с пазара на имоти през 2015 година


Публикувано на: 21.10.2015 г.
В категория: Анализи

Завръщат се времената, в които продавачът е цар. Купувачи има, но не и качествени имоти.

Цените на имотите през 2015 година - мъка за едни, радост за други.

Някои колеги са изключително оптимистично настроени относно ръста, който бележи пазарът на недвижими имоти през третото тримесечие на 2015 година. Цитирам:  „Сделките са нарастнали с повече от 20 %, сравнено с миналата година."

Щеше да е много хубаво, ако не беше... прекалено хубаво.

Има ли наистина нарастване на цените? Има.

Има ли повишено търсене на имоти? Има.

Къде е проблемът тогава? Защо не се радваме?

Защото темповете, с които цените се вдигат и поведението на участниците на пазара на имоти доказват за пореден път, че паметта на българина е кратка. Днешната ситуация започва да напомня леко на времената от 2007 година, когато изтормозените и изнервени купувачи се разхождаха с парите за депозит в джоба, а на огледите се заформяха минитъргове. Не се разваме на бързото нарастване на цените, защото ние не сме забравили, че след 2007 година дойде 2008 година, а след нея – и 2009 година.

Завръщат се времената, в които продавачът е цар. И индикациите, че това е така, са кристално ясни: нарастващи цени, изключително отзивчиви банки, събуждащи се сделки „на зелено" и за капак – купувачи, разхождащи се със стоп-капарото в джоба.

Лошото е, че няма равновесие. Купувачи има, но не и качествени имоти. И когато на пазара се появи качествен имот – провокира се и поредният търг.  И така, по-бавно или по-бързо,  цените се покачват.
А този филм вече сме го гледали. И пак ще му гледаме повторението, защото паметта на продавачи, купувачи и брокерите им, за добро или за лошо, се оказва къса. Балонът се надува, надува, надува...
А дали ще стане и този път на парчета – зависи от всички нас – участниците на пазара – дали отново ще забравим всичко видяно и дали сме готови да станем свидетели на още едно повторение на добре забравеното... старо време.Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!