„Оферти има – имоти няма!“ – пазарът на имоти през 2015-2016 година


Публикувано на: 07.01.2016 г.
В категория: Анализи

Банките все така желаят да раздават ипотечни кредити, но качествените жилища на добра цена са истински бели лястовици на родния пазар на имоти.

За да стигнем до движението на имотите през изминалата 2015 година - трябва задължително да минем през финансирането им.

В 80 % от случаите финансирането е с ипотечен кредит.

През цялата 2015, че и до днес, банките са все така агресивно-услужливи към потенциалните кредитоискатели.

Поне от лятото на 2015 година се пее все една и съща песен: „По-надолу няма накъде да падат лихвите! Основните индекси, които формират лихвените проценти са на дъното! Оттук нататък – само нагоре!". И кучетата си лаят, а керванът си върви.

Падат ли лихвите?

Уж вече нямало накъде да падат... Но получават ли  кредитоискателите по-ниски лихви  и по-добри условия от уж вече стигналите дъното? Получават!

И как става това? Много просто. Чрез индивидуални оферти. Та значи – лихвите не били падали, обаче по-ниски лихви и като цяло отстъпки се дават като индивидуални оферти.

А кой получава индивидуална оферта?

Който се сети да си поиска такава. Който знае как да си я поиска така, че да му я дадат.

Говорим за кредитоискатели с добър профил, разбира се. Но такива определено не липсват.

Та защо темата е за имоти, а говорим за кредити?

Защото докато банките са все така услужливи и „индивидуално подхождащи", пазарът на имоти ще върви нагоре.

Въпреки желанието за повече отговорност, повече рестрикции, въпреки проектът на новия закон за ипотечния кредит – факт е, че банките доста лесно отпускат кредити.

Това ни очаква и през 2016 година – движение!

Има ли кредитиране – ще има и търсене.

Има ли търсене – цените ще се вдигат.

А като прибавим и фактът, че на пазара на имоти от край време има буквално глад за качествено строителство – въртележката на цените започва да се върти още по-бързо.

Търсенето определя предлагането.

Така е било и така ще бъде.

Само че в случая – търсенето определя цените. За съжаление ще мине доста време докато търсенето на качествено строителство успее да определи предлагането на наистина качествени имоти.

Казано направо – интернет е залят с обяви за имоти, една трета от които фалшиви /набирателни/, една трета са имоти с компромиси в качеството. Остава една малка част оферти, от която брокери и крайни клиенти се надяват, че ще открият нещо качествено на достъпна цена.

Ето защо все още за българския пазар на имоти и в началото на 2016 година важи тъжната статистика: „Оферти има – имоти няма!".Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!