Цените на жилищата замръзват


Публикувано на: 31.12.2012 г.
В категория: Продажби

с. computerworld.bg

Цените на жилищата в България през 2013г. ще са в застой. Това коментира пред БТА Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Нивата ще се задържат на тези, които са били в края на 2012г. за съответния тип имот и населено място. Средно например за София те са от 550 до 1 000 евро за квадратен метър, уточни експертът.

На годишна база средният спад на цените на жилищните имоти през 2012 г. е в рамките на около пет на сто, но при някои имоти спадът беше по-голям, заради натиска на финансовата криза и факта, че много от собствениците, които не можаха да обслужват ипотечните си кредити, бяха принудени да ги продадат на по-ниски цени, коментира Искров.

Намаляването на цените миналата година беше обусловено и от спада на броя на реализираните сделки с недвижими имоти. Около 5.65 на сто е намалението на сключени сделки към края на третото тримесечие на 2012г. спрямо същия период на предходната. В тази цифра се включват всички видове имотни сделки, в това число и тези за земя.

За разлика от състоянието на пазара преди кризата бюджетът на българина за покупка на дом е силно свит и търсенето миналата година беше средно между 45 000 - 60 000 евро, а за по-малките градове най-търсените имоти бяха между 30 000 - 40 000 евро, коментира Искров. В тези ценови параметри е и най-големият брой на сделките през 2012 г. За сравнение, в предкризисните години най-много сделки се сключваха при цени между 60 000 - 85 000 евро.

Нуждата от пари принуди българина да предложи на пазара и вилни имоти, отбеляза Искров. Това е обяснимо както с кризата, така и с демографските процеси в страната. Като цяло обаче тази година има оттегляне сред българските клиенти от покупката на втори имот.

Без изненада беше и пазарът на ваканционни имоти - продължаваме да разчитаме на купувачи от Русия. Има единични сделки с купувачи от по-екзотични държави, но те не са определящи за пазара, твърди експертът.

Очаква се през 2013 г. проектозаконът, който ще регламентира дейността в сектора "недвижими имоти", да бъде разгледан от депутатите. В бранша не е обсъждано повишаване на размера на комисионните за брокерите при сделки с имоти, каза Искров. Предложението в проекта да плащаме като цяло за услугите, предлагани от брокера на клиентите, не би трябвало да повлияе на цените на жилищата. Брокерите предлагат различен вид услуги, не единствено посредничество при покупка или отдаване под наем на имот, и затова идеята е да се заплащат услугите като цяло, обясни Искров.
Darikfinance.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк