Пазарът на луксозни имоти чака оживление


Публикувано на: 07.01.2013 г.
В категория: Продажби

Пазарът на луксозни имоти чака оживление

с. Мария Съботинова

Лек ръст в цените и продажбите на луксозни къщи и апартаменти през 2013 г. прогнозира управителят на специализираната агенция Uniques Estates Весела Илиева. Очакването е свързано с тенденцията за нарастващ брой чуждестранни компании в страната, чиито мениджъри по традиция са основните купувачи и наематели на високия клас имоти.

Другият фактор, който се очаква да засили интереса към сделките с луксозни жилища, е данъкът върху лихвите по банковите депозити, който намалява доходността от тях, коментираха от компанията. При това положение очакванията са част от притежателите на депозити да потърсят по-привлекателна алтернатива за парите си. От Unique Estates цитираха данни, според които през миналата година средната лихва по депозитите е била 5%, докато годишната доходност от наем на луксозна къща или апартамент е достигнала 6.3%.

Според статистиката на Unique Estates след спада в първите години на кризата, през 2012 г. пазарът на луксозни имоти се е стабилизирал като цени и търсене. При апартаментите дори се наблюдава леко поскъпване и средната цена е нараснала от 1450 евро/кв.м на 1500 евро/кв.м. При къщите нивата остават стабилни – около 1650 евро/кв.м.


Данните на агенцията показват и лек ръст на продажбите през втората половина на годината, макар и делът им да остава нисък – под 10% от пазара на имоти. Това обаче е типично за сделките във високия сегмент. Прогнозата на Unique Estates е те да продължат да се увеличават и тази година благодарение на стабилизирането на пазара и добрите нива на доходност.

За луксозни обикновено се смятат жилища с по-голяма квадратура (над 200 кв.м за България) и няколко спални и бани. Другите изисквания са да са в добър квартал с хубава гледка, да имат добре поддържани общи части, задължително поне едно паркомясто и зелени площи. Според Unique Estates цените на апартаменти от този клас в България обикновено започват от 300 хил. евро, но може да достигнат и 1.5 млн. евро. Къщите тръгват от 700 хил. евро.
capital.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк