Започна пролетното раздвижване на имотния пазар


Публикувано на: 15.04.2013 г.
В категория: Продажби

с.capital.bg

Пазарът на имоти се активизира, показват наблюденията на агенциите за недвижими имоти. Раздвижването е сезонно и се случва традиционно през март-април, независимо от кризата.

Като слаби за имотния бизнес от бранша определят месеците януари и февруари. Първият, заради големите разходи, с които изпращаме всяка година. Вторият, поради студовете и лошото време, в което огледите са затруднени и хората все още не мислят за ремонтни дейности.

Пролетта винаги е добра за продавачите, защото освен, че има раздвижване на пазара, цените леко се вдигат. Това от части е добре и за купувачите, които имат значително по-голям избор, коментират брокери.

Специалистите съветват хората, които предлагат или търсят имот, да се възползват от пролетното раздвижване, тъй като през лятото отново настъпва традиционно затишие. С отпускарския сезон идва спад в търсенето и някои имоти се спират от продажба, за да излязат на пазара отново през есента.

През лятото цените са по-ниски, но изборът на купувачите става значително по-ограничен. Есента е сезонът, в който с приключването на отпуските имотният пазар отново се оживява. Друга съществена причина за това са студентите, които активно търсят жилища именно през есента.

Те търсят основно имоти под наем, но не малка част от родителите на студенти решават да инвестират в маломерно жилище. Това поставя едностайните апартаменти сред най-търсените на пазара. Освен гарсониерите, предпочитани от купувачи и наематели са двустайните жилища в периферните квартали.

Агенциите посочват, че всеки 4 от 5 сделки с жилища са на стойност под 50 хил. евро, чиято площ варира между 45 и 75 кв.м.Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк