До 5% спад в цените на жилищата тази година


Публикувано на: 17.03.2013 г.
В категория: Продажби

с. Мария Съботинова

Жилищното строителство продължава да намалява, а предприемачите не смеят да рискуват с големи проекти. Това са част от изводите в анализ на агенция "Форос" за 2012 г. Според него проектите, които излизат на пазара, най-често са с разгъната площ между 5000 и 9000 кв.м, а големите сгради и комплекси са единици.

Като причина за свитото строителство от агенцията посочват спада на цените, който по нейни данни през 2012 г. е бил 1.97%. Все пак в сравнение с предишни години намалението е значително по-слабо и това говори за стабилизиране на жилищния пазар. Ако намалението на цените продължи и през 2013 г., ще е в рамките на 5%, прогнозират от "Форос".

Данните на Националния статистически институт показват, че през 2012 г. издадените разрешителни за строеж на жилища са достигнали абсолютен минимум за последните шест години – общо 10 616 имота. В сравнение с 2011 г. това е с 3.25% по-малко, но спрямо силни за пазара години като 2007 г. спадът е с над 83%, изчисляват от "Форос".

Сходни са нещата и при започнатото строителство през годината. Въведените в експлоатация жилища също са драстично по-малко, като през 2012 г. те са били малко над 10 000 – с 28.2% по-малко в сравнение с 2011 г. и с 46.9% под нивата от 2007 г.

Статистиката показва, че се строи основно в София, по Черноморието и в големите градове, където са концентрирани и сделките с жилища. Заради свитото търсене и трудния пазар обаче предприемачите не рискуват с големи проекти. Така данните на "Форос" показват, че единственият завършен по-голям комплекс през 2012 г. е бил L!VD Apartments с разгъната площ 37 200 кв.м в столичния квартал "Манастирски ливади". Останалите проекти са в рамките на 14 000 кв.м и надолу.

Макар и при ниски обеми на продажби в сравнение с годините на бума, новото строителство обаче остава най-търсено от купувачите. Статистиката на "Форос" показва, че 48% от клиентите се ориентират именно към такива апартаменти въпреки по-нефункционалното разпределение. Клиентите обаче избягват риска и търсят основно сгради с разрешение за ползване.

Основният двигател на пазара е вътрешната миграция – заради кризата, спада на доходите и високата безработица в малките населени места много хора се ориентират към големите градове, които предлагат по-добро образование, повече работа и по-високи доходи, отчитат от "Форос".

Основната мотивация на купувачите е задоволяване на жилищни нужди, като най-търсени са апартаменти с две или три спални и площ от 60 до 120 кв.м. Тенденцията продължава и тази година. Покупките на жилища с инвестиционна цел формират едва 7% от сделките.

Цената продължава да бъде сред основните фактори за покупка, като за София купувачите са склонни да платят за жилище средно 55 000 евро, а във Варна – 53 000 евро. От "Форос" отчитат затваряне на "ценовата ножица" между очакванията на продавачи и купувачи, което е знак за стабилизация на пазара. Така например при преговори в момента може да се постигне отстъпка между 3% и 10%, докато предните няколко години разликата достигаше 20%. Очаква се тази тенденция да продължи и през 2013 г., което според агенцията ще допринесе и за повишаване на сделките в сегмента.
capital.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк