Емигрантите вече не купуват имоти в България


Публикувано на: 07.01.2010 г.
В категория: Покупки

с. Мария Съботинова

Външното търсене на имоти в страната, измерено чрез динамиката на емигрантските пари и преките чуждестранни инвестиции в недвижими имоти, продължава да се свива. Това посочва в анализ на пазара Иван Велков, председател на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти".

Думите му означават, че освен руските купувачи, които усилено оглеждаха пазара у нас през последните години, и българските емигранти са охладили интереса си към покупка на имот в родината. Трансферите, които изпращат до близките си в България и които подхранваха растежа на имотния пазар у нас, явно вече не се насочват толкова често в покупките на жилища, а това може да е резултат или от спад на доходите им заради кризата в страните, в които работят, или от нежелание да инвестират в имот в България.

В съвсемстен анализ на ситуацията в страната, изготвен заедно с Румен Радушев, началник управление „Жилищно кредитиране" в Пощенска банка, председателят на Националното сдружение "Надвижими имоти", прогнозира, че цените на имотите ще започнат отново да растат догодина.


През тази година се очаква плавен ръст при себестойността, обемите и цените на новото строителство, а през 2014 година този ръст ще се засили.

Според Иван Велков цените на имотите през миналата година са отчели спад под влияние на свиването на вътрешното и външното търсене. Поведението на цените на недвижимите имоти той обяснява с промяната в номиналния доход (БВП), с темпа на търсене на ипотечно финансиране и с динамиката на намалелите входящи капиталови потоци по линия на текущите трансфери и преките чуждестранни инвестиции, особено тези в недвижими имоти.

Румен Радушев обръща внимание, че след отбелязания спад на търсенето на кредити през първите години на кризата по данни на БНБ вече се забелязва леко оживление в жилищното кредитиране с постигнат ръст от 0.8% за 2012 година.
Darikfinance.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Експресбанк
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк