2012 г. приключи с 3% по-ниски цени на жилищата


Публикувано на: 22.12.2011 г.
В категория: Покупки

2012 г. приключи с 3% по-ниски цени на жилищата

с. money.bg

Средно с 2.7% са намалели цените на жилищата в страната през 2012 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Стойността на квадратен метър е достигнала 881 лв. при 905 лв. година по-рано.

Спад се наблюдава в почти всички областни градове с изключение на шест – Благоевград, Габрово, Пазарджик, Русе, Търговище и Шумен. За разлика от предходни години обаче сега в повечето населени места пазарът не отчита резки промени в цените и прогнозите са, че е близо до равновесната си точка.

След като през 2011 г. отбеляза 6.4% спад в цените на жилищата, миналата година София се разписа в имотната статистика с 1.1% по-ниски цени. Подобно е намалението в Бургас и Стара Загора, а Русе отчита дори лек ръст – 0.9% за годината. Във Варна и Пловдив средният спад през 2012 г. е малко по-голям – близо 4%, но също е по-ниско спрямо 2011 г.

Намаление на жилищните цени се наблюдава и през последното тримесечие на 2012 г. Числата показват, че в сравнение със същия период година по-рано спадът в страната е 1.4%, а спрямо третото тримесечие (юли-октомври) е 0.7%. В София и големите градове, където стават и най-много сделки, намалението в сравнение с предното тримесечие е 1-2%.

Според посредническите компании на пазара на имоти случващото се може да се определи по-скоро като стабилизиране на пазара около вече достигнатите ценови нива.

Според данните на Агенцията по вписванията за периода октомври-декември в София са сключени 6047 продажби на имоти, колкото и през последното тримесечие година по-рано.

Тема, която все повече вълнува купувачите на жилища, са и продажбите през частни съдебни изпълнители. Причината е, че по закон първоначално тези имоти се предлагат на 25% по-ниски цени спрямо пазарната си оценка.

Трудно е обаче да се каже на какви нива приключват сделките с тях, тъй като при повече купувачи има наддаване. За момента обаче броят им е малък – около 4-5 хил. годишно по данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, макар и преобладаващата част от продажбите да са на жилища. От НСИ също не ги взимат предвид в ценовите си индекси.

Според председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев все пак този пазар е нараснал с 20% през 2012 г., а тази година също се очакват повече сделки с такива имоти. Причината отчасти е по-гъвкавата политика на банките в стремежа да изчистят портфейлите си от лоши кредити (обезпеченията по тях най-често се продават по този начин).
capital.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Експресбанк
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк