Слабо търсене и силно предлагане държат в напрежение пазара на търговски площи


Публикувано на: 11.12.2012 г.
В категория: Наеми

с. dariknews.bg

Продължаващото отслабване на покупателната способност на населението и свиването на потребителските разходи оказва негативно въздействие върху пазара на търговски площи. Търсенето намалява, като търговците са внимателни в плановете за експанзия и се обръщат към локации с доказан потенциал. Това се посочва в нов анализ на пазара на търговски площи на консултантската компания MBL|CBRE

Натиск върху пазара оказва и свръхпредлагането на търговски площи, което даде нови възможности на наемателите да договорят по-гъвкави условия. Очаква се натискът върху пазара да се засили през тази година, особено в столицата, заради предстоящото откриване на нови търговски центрове. Възможно е в резултат да се увеличи леко нивото на незаетост, коментират експертите.

Слабото търсене и силното предлагане на търговски площи продължават да въздействат върху наемите. През последните три месеца на миналата година средното им ниво се е понижило с 8% на годишна база до 12 евро на кв. м. Най-съществен спад е отчетен в Стара Загора – с 18% до 11 евро на кв. м. В останалите големи градове наемните нива са останали сравнително стабилни.

Значително забавяне се отчита в експанзията на големите търговски вериги. През последното тримесечие на миналата година т. нар. big box търговски пространства са се увеличили с 51 хил. кв. м срещу 140 хил. кв. м в края на 2011 г., а някои от големите вериги обявиха, че закриват магазини.

Що се отнася до търговските улици, през последните три месеца на миналата година не са отчетени съществени движения на наемните нива и свободните площи. Най-активни в експанзията остават аптеките, оптиките и веригите за бързо хранене, като се засилва търсенето на помещения около метростанциите и в кварталите, където има голям човекопоток.
investor.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Експресбанк
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк