Компании преотдават складове заради спад на бизнеса


Публикувано на: 25.03.2013 г.
В категория: Наеми

с. Мария Съботинова

С 15% са нараснали предлаганите складови и логистични площи през втората половина на 2012 г.. Това показва проучване на Colliers International, цитирано от Капитал. Според него само в София пазарът е достигнал 665.6 хил. кв.м, като в това число влизат не само обектите под наем, но и тези, изградени по поръчка за нуждите на конкретни компании.

Основната част от увеличеното предлагане обаче се дължи не на завършените нови проекти, а на преотдаване на вече съществуващи площи заради намалелия бизнес на собствениците им. Според Colliers тенденцията е от последните две години и се очаква да се запази и през 2013 г.

Заради освобождаването на складове, ползвани до момента от собственици, незаетите площи на логистичния пазар са се увеличили със 17%, отчитат от консултантската компания. Потенциални наематели обаче липсват, тъй като в повечето случаи става въпрос за стари бази, които имат високи оперативни разходи и не предлагат търсеното качество и ниво на оборудване.

Сред малкото новозавършени обекти за периода е втората част от логистичния парк ЗММ в столичния квартал Илиянци с площ от 8500 кв.м. Други нови проекти, но не от последната година, са Търговски център "Европа" и Sofia Airport Center край столичното летище. Според Colliers те имат висока заетост, като привличат международни наематели с дългосрочни договори.

В резултат при тях вече се обмислят следващи етапи, включително и чрез изграждане на складове по поръчка за конкретни клиенти, посочиха консултантите. По техни данни сред малкото нови проекти през миналата година е и първата сграда от Логистичен парк Русе. Тя е с площ от 13 850 кв.м, включва складова и офисна част и към края на миналата година е била заета на 50%.

В резултат от недостига на модерни складове се наблюдава възраждащ се интерес и към инвестиции в логистични проекти с площи под наем. Този тип строителство бе замряло в първите години на кризата заради слабото търсене от наематели и падащите наемни цени. По данни на Colliers обаче през тази година в София ще бъдат започнати два нови логистични проекта с имоти под наем. Те ще са в близост до околовръстния път и ще увеличат предлагането с нови 15 000 кв.м.

Според Colliers търсенето на логистични площи ще нараства, тъй като редица международни компании проучват Балканите с цел да изнесат производствени дейности предимно в сферата на леката промишленост. Бизнесът на логистичните оператори също се развива основно покрай търговете за обслужване на големи търговски вериги, които са достигнали определен брой обекти в страната и сменят модела – от наем на складове към възлагане на логистична услуга. Все пак проучването на Colliers показва известна резервираност сред фирмите в бранша, като през миналата година 59% от тях са очаквали ръст на бизнеса при 76% през 2011 г. Останалите 41% са заявили очакване поръчките им да се запазят на досегашните си нива.
capital.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Експресбанк
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк