"Специални" предложениия на банките към хората с кредити в швейцарски франкове


Публикувано на: 28.01.2015 г.
В категория: Кредити

Отново стимули за превалутиране на кредитите от франкове в левове. За редовно плащащите - "опрощение" на част от дълга, за нередовните - без лихва за 3 години.

Клиентите с кредити в швейцарски франкове на бившата Пощенска банка /понастоящем Юробанк българия АД/ получиха „специални" предложения за превалутиране на кредитите си.

Банката раздели кредитополучателите на „редовни" /плащащите редовно, без просрочия/ и „нередовни" /тези, които вече са го закъсали и редовно изпадат в просрочия или са преструктурирали кредита си/.

На редовно плащащите се предлага „опорощение" на до 20 % от дълга, ако се съгласят да превалутират кредита си в лева. Тук подрообността е, че тези 20 % не отпадат автоматично с превалутирането, а всяка година банката премахва по 1 % от дълга. Ако дългът е със срок от 15 години – от главницата ще отпаднат 15 %. На примерните платци не се предлага намаление на лихвата. Банката очевидно е на мнение, че „жестът" е достатъчно голям.

На хората с проблемни кредити се предлага 3 години да останат на 0 % лихва, т.е. да изплащат само главница, а за останалия период – плаваща лихва от 5.85 %.

Ще си позволим само един коментар към тази новина...

Даваме си сметка, че терминът „изгодно" предложение в случая, е като излязъл от черна комедия. Но тъй като езикът ни е беден за тази ситуация  - задаваме си първият от поредицата въпроси, които тепърва ще възникват...

Ако човек си направи труда да сметне кое е „по-изгодното" – предложението към редовно или към нередовно плащащите – дали няма да заключи, че да си плащаш редовно кредита в България – не се толерира особено?Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк
  • Сибанк
  • Кредит навигатор