Прогноза: Депозитите ще изпреварят кредитите с 1 милиард до края на годината


Публикувано на: 10.02.2013 г.
В категория: Кредити

с. blitz.bg

Размерът на депозитите на населението и фирмите в българските банки доближи общата сума на раздадените от трезорите кредити. Прогнозата на банката с най-големи активи в икономиката ни е, че до края на тази година, депозитите ще надвишат заемите с 1 милиард лева. И останалите големи трезори очакват депозитите да надвишат кредитите много скоро. Към днешна дата населението има на депозити в банка 34,5 млрд. лева. С депозитите на фирмите размерът им е 54,2 млрд.

В същото време трезорите са раздали кредити за малко над 55 милиарда лева. Прогнозата е до края на годината депозитите да станат 57,7 милиарда, а заемите да бъдат с милиард по-малко. Очаква се през тази година населението и фирмите да увеличат спестяванията в банките с нови 7,6 процента, а кредитите да се увеличат с малко над 3 процента. Логичният въпрос е какво ще се случи с лихвите по депозити и кредити.

Прогнозата на банкерите е тази година да падат лихвите както по кредитите, така и по депозитите на населението и на фирмите.

„Системата е балансирана малко в полза на депозитите. Другото, което означава, е, че няма апетит за кредит. Защото ако имаше апетит и платежоспособно търсене за нов кредит, щяха да се изразходят както депозитите, така и да дойдат пари от вън", смята Левон Хампарцумян.

„Банките, целият сектор и правителството трябва да работят върху това да се подобри средата за правене на бизнес, да се върне доверието на инвеститорите и бизнесът да започва да взема кредити и да се ангажира с предприемачество", заяви икономистът Кристофор Павлов.

Миналата година домакинство от спестяванията си на влог в банка е получило средна лихва малко над 4 процента, а лихвата върху заемите за физически лица е била малко над 10 на сто. Прогнозата на банката с най-големи активи в страната е лихвата върху спестяванията тази година да намалее до 3,8 процента, а по кредитите да стане малко под 10 процента.

Очакванията на банкерите са лошите кредити, необслужвани повече от три месеца, в края на годината да запазят сегашното си ниво от 16,6 процента.

Банките не крият, че за да не понесат загуби от големи кредити, им се налага за година-две-три да станат акционери в предприятия принудително. И чакат по-добри времена да продадат заложените активи на друга фирма конкурент.

Междувременно БНБ разгласи данни за милионерите у нас. Официално 649 са банковите сметки на български граждани - физически лица с авоар над 1 милион лева. Броят на милионерите българи обаче е по-малък. Банкери напомнят, че богаташите също разпределят риска и авоарите си в повече от един трезор. Иначе се предполага, че броят на българските милионери през 2012 г. се е увеличил с още 95 души.
blitz.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк
  • Сибанк
  • Кредит навигатор