Появиха се единични повишения на такси и лихви по кредити


Публикувано на: 17.03.2013 г.
В категория: Кредити

с. Цветелина Белутова

Застоят в кредитирането като оферти и катo финансиране през февруари е бил разнообразен от единични повишения на такси и лихви по заеми при някои банки. През миналия месец видима е била и липсата на нови идеи за подобряване на условията по продукти, се казва в редовния месечен обзор на финансовия консултант "Моите пари".

От него става ясно още, че някои банки през февруари все пак са предприели и положителни корекции в предложенията си. Тези подобрения са при жилищните заеми. Утвърди се тенденцията банките да задържат или насочват приоритета си в кредитирането към ипотечните заеми, коментира Иван Стойков, анализатор от "Моите пари".

Като цяло картината на банковия пазар е по-скоро статична с малки изключения. За разлика от друга година по това време, дори и в кризисния период досега, тази пролет банките все още не са излезли с нови предложения. Има единични оферти, като някои от тях дори нямат подобрения в параметрите, а са само продължение на съществуващи промоционални кампании.

В последно време не се случват кампанийни инициативи на банките за намаляване или увеличаване на лихви, на каквито вълни бяхме свидетели до неотдавна. На този етап изменения по банковите оферти по-скоро се случват леко и постепенно – по една-две банки, и така в рамките на година например с натрупване се получават промените, каза още Иван Стойков. Такава е била ситуацията и през февруари.

"Макар кредитирането да се нуждае от нов тласък, той все още като че ли не се появява. Същевременно и начините, по които може да се постигне, се поизчерпаха", се казва в анализа на "Моите пари". Там се посочва още, че въпреки че лихвите са достигнали предкризисните си нива, това не стимулира търсенето на кредити.

На този фон освен липсата на нови оферти се появяват и единични повишения на лихви и такси. При потребителските кредити Societe Generale Експресбанк е удължила промоция, но с увеличение на лихви – за заеми до 7 години без поръчители с превод на работна заплата лихвата се повишава с 0.20 процентни пункта (от 9.75% на 9.95%), а за тези над 7 години през миналия месец остава без промяна, след като през януари беше повишена с 0.30 пр.п. (от 9.95% на 10.25%). СИБанк е увеличила таксата за предоговаряне на вече отпуснат потребителски кредит от 1% на 1.5%.

Повишение на лихви е въвела и МКБ Юнионбанк - с 0.75 пр.п. за кредит за текущи нужди срещу ипотека "Улеснение". Банката е увеличила лихвата с 0.45 пр.п. и на жилищните заеми с доказан доход от служебна бележка. В същото време обаче МКБ Юнионбанк е намалила лихвите си за жилищни кредити с трудов договор – с 0.25 пр.п. в евро и с 55 пр.п. в левове, както и с 0.25 пр.п. за работещите и доказващи доходи от чужбина.

СИБанк е въвела нова такса от 2% при частично предсрочно погасяване със собствени средства на жилищен кредит. Българо-американската кредита банка също е увеличила таксата за усвояване на кредит - от 0.75% на 1%. Ако заемът се отпуска за рефинансиране на задължение към друга банка, таксата е 0.25%.

Има и подобрения по оферти. Пощенска банка е въвела облекчение при потребителските си заеми – такса за разглеждане на документи дължат само клиенти, които усвояват кредита. Тя е намалила и с до 0.70 пр.п. лихвата по ипотечния си заем "Активен дом" - потребителски заем срещу ипотека. Намаление на лихвите за жилищни кредити е направила и Прокредит банк – с 1.25 пр.п. за тези в левове и с 0.75 пр.п. за заеми в евро.

Банката е намалила и премията по застраховката "Имот", която е задължителна за този тип кредити. Годишната такса за управление също е намалена - от 0.50% на 0.35% по всички кредити. Освен това Прокредит е въвела фиксирана лихва за 10 години по жилищния си кредит "Нов дом". Досега фиксираният период беше за пет години. На този етап друга банка с такъв дълъг период на фиксирана лихва - 10 години, е Алфа банк.
capital.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк
  • Сибанк
  • Кредит навигатор