Българите търсят потребителски кредит за рефинансиране на стари дългове


Публикувано на: 01.04.2013 г.
В категория: Кредити

с. Юлия Лазарова

Има сериозeн ръст на консултациите за потребителски кредити с цел рефинансиране на няколко различни кредита, задължения по кредитни карти или бързи кредити и изчистване на натрупани задължения през зимните месеци. Това отчитат от консултантската компания Кредит Център и creditpoint.bg.

От всеки десет запитвания за потребителски кредит, осъществени през февруари, шест са с такава цел, посочват експертите. „Притеснителното е, че 1/3 от тях вече са натрупали повече задължения, отколкото месечните им доходи позволяват, а някои вече имат и просрочия по част от кредитите си. Това прави невъзможно изтеглянето на нов кредит, с който да облекчат финансовите си затруднения", допълват от компанията.

Консултантите съветват да се търсят варианти за справяне с натрупаните дългове преди да се спре обслужването на някое от задълженията, както и да не се трупат нови задължения при положение, че вече е трудно да се обслужват текущите.
Ипотечният пазар като цяло е останал спокоен през втория месец на годината. Месецът бе по-слабо активен с малко нови промоционални предложения от финансовите институции и почти изравнени предпочитания към двете основни валути – лева и евро. Съотношението между европейска и българска валута през февруари е 52 на 48 в полза на еврото, сочат данните.

investor.bg
Младите хора между 18 и 25 години са единствените, които на този етап показват притеснение от последните политически събития и предпочитат да не трупат по-големи задължения, посочват анализаторите. Според тях предпазливостта на кредитополучателите между 18 и 25 години се катализира и от сравнително високите нива на безработица в момента.

В най-краткия месец на годината средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е бил 31 561 евро. Най-висок остава средният размер в столицата – 38 409 евро, а най-нисък в Пловдив – 20 985 евро.

Спад се забелязва още през февруари по отношение на броя на хората между 18 и 25 години, изтеглили ипотечен кредит. Най-многобройни остават кредитополучателите във възрастовата група между 26 и 35 години – 62,2% от всички, теглили кредит. Хората над 45-годишна възраст формират около 8% от всички потребители на кредити в страната през февруари.

Ипотечните заеми между 10 000 и 50 000 евро остават най-популярни сред потребителите – през февруари те отново са над 80% от всички. Кредитите във високия сегмент - от 70 000 евро нагоре представляват 7% от всички. Едва 2,4% от хората избират да изтеглят малък по размер кредит – до 10 000 евро.

Покупката на жилищен имот остава ключова причина за теглене на ипотечен кредит – близо 96% от потребителите имат тази цел през февруари. Започналата в началото на 2013 година тенденция за удължаване на срока на погасяване на ипотечния заем се задържа и през февруари.
Investor.bg


Абонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Експресбанк
  • Обединена Българска Банка
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк
  • Сибанк
  • Кредит навигатор