Категории
Архив Архив

Блог

ИАко смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи! Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище“ ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу. За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Имотите по време на война

Имотите по време на война!

Добра идея ли е да се инвестира в имот в размирни времена?

Ще падат ли или ще се вдигат цените на имотите заради войната?

Хората се лашкат в две неадекватни крайности – от спастичен страх до търсене на псевдодалаверата.

Направих видео по темата, в което изразих личното си мнение по тези въпроси, затова няма да се повтарям. В тази статия ще маркирам само някои факти за имотите по време на „интересни“ времена. Както сигурно повечето от вас знаят, това е проклятие – да живееш в интересни времена.

Скуката в света в много отношения означава сигурност и стабилност. Когато стане интересно, много често това е синоним на сътресения.

„Черни лебеди“, както казва великият Насим Талеб.

Накъде вървят цените на имотите по време на война?

На първо място – зависи къде се намират имотите. Мисля, че едва ли някой няма да се досети какво се случва с имотите в центровете на военните конфликти.

Ще отворя една скоба, не за да наливам масло в огъня, а само, за да илюстрирам казаното. Свързана е със застрахователите. Напомням, че неслучайно един от случаите, в които никой застраховател няма да плати /дори при редовно плащана застраховка имот/, е в случая на война. Войната е сред онези обстоятелства, които ще чуете да бъдат назовавани като формажор. Казано по нашенски – непреодолима сила. Има ли форсмажорно обстоятелство /война, бунт, повсеместна опустошителна природна стихии/, застрахователят няма да плати. Не, защото няма да иска, а защото хипотетично ще има толкова пострадали и ще му се наложи да плати толкова много застраховки, че ще фалира.

Разбира се, това се отнася за имотите на местата, в които се разразяват военните конфликти.

Има една група хора, които са убедени, че в държавите, останали незасегнати от войната, цените на имотите ще се вдигат, защото бежанците от засегнатите страни все ще трябва някъде да живеят.

Виждам логиката – от една страна. Но аз лично имам проблем с тази теза. Тя може да е била адекватна преди години, когато светът все още не е бил едно глобално село. Но днес е различно. Днес всичко е свързано. Буквално. За добро и за лошо. Днес няма държава, която да си произвежда абсолютно всичко сама и да не зависи от нещо, което чака да й достави на по-добра цена някой от другия край на света. Ето защо ми е трудно да си представя, че част от света, с който сме свързани икономически ще бедства, а при нас ще се вихри безспирен купон.

Когато човек не знае какво предстои…

Логично ми се струва, когато не сме наясно какво предстои, първо да се подготвим за най-лошия сценарии.

Едва след като имаме План Б, чак тогава можем да мислим за „далаверата“, разбирайте – инвестиции.

Инвестиции в трудни времена могат да си позволят хора, които са осигурили базовите си нужди и са отделили достатъчно кеш или други високоликвидни активи, които да им стигнат поне за година, а защо не и за няколко години напред.

Как да се ориентирате кой актив е високоликвиден?

Ако още утре, ако решите, може да превърнете актива в кеш, и може да го направите, без да продавате на безценица, значи активът е високоликвиден.

Инвестиции в нисколиквидни активи, каквито са имотите, направени от хора без средства за покриване на основни разходите за препитание, е безумие.

Защо твърдя, че имотите не са високоликвиден актив, особено по време на война?

Защото няма как да превърнете имота си в кеш за ден, два или три. Дори да има кой да го купи, дори само докато се снабдите с нужните документи и докато ви впишат сделката, ще мине време. Защото имотите са скъп актив и не са много хората, които могат да си позволят да си купят имот. Т.е. имате потенциално малък брой купувачи, на фона на целокупното човечество. Не е като да отидеш до магазина и да си купиш хляб.

Някои въпроси, които сигурно ви възникват…

„Ами как да си държа парите в банката, като тя инфлацията ги изяжда?“

В трудни и размирни времена за хората с малки или никакви спестявания няма печеливш път. Каквото и да решат, все ще са прецакани. Но в трудни времена задача номер едно на тези хора е да оцелеят и да изтърпят „слънцето да се покаже“.

Въпросът „Какво да правя с парите си?“ по време на размирици не е въпрос, адекватен за хората с малко спестявания. Отговорът за тях е: „Пази ги и нека са ти достъпни във всеки един момент! Ще ти трябват!“.

Въпросът „Какво да правя с парите си?“ е адекватен за онези, които имат достатъчно, за да покрият базовите си нужди за месеци и години напред, но имат и още ресурс, който се топи ежедневно заради неспиращите печатарски рекорди на централните банки.

И понеже съм сигурна, че някои от вас вече са си казали: „Ама какво значи много и малко пари?“, ориентирът, който мога да ви дам, е че ако сте от хората, които са засегнати от т.нар. „такси наличност“ на банките, значи може да разсъждавате по темата какво да правите с парите си, дори в размирни времена. Примерът ми, разбира се, е твърде общ, но се надявам да ви свърши работа.

Кредитите в размирните времена…

Сигурно сте забелязали, че когато икономиката е в подем, лихвите по кредитите падат, а банките правят и невъзможното да стимулират крайния клиент да вземе кредит. Логично, когато има размирици и несигурност, банките да бъдат по-консервативни в кредитирането. Това се изразява в две посоки – вдигане на лихвените проценти и ограничаване на достъпа до финансиране /чрез завишени изисквания към доходи и профил на кредитоискателите, намаляване на процента финансиране и изискване за по-голямо самоучастие от страна на клиентите и др./. По време на война не се знае, дали банките биха пипнали лихвите. Много е възможно и този лост да бъде замразен. Но ограничаването в кредитирането няма как да бъде избегнато.

На идеята, която е хрумнала на някои от вас: „Давай да взема кредит сега, защото утре може да не е възможно!“, препоръчвам да го правят само, ако са си направили наистина добре сметката с връщането му.

Попаднах на коментари по отношение на гражданите на Украйна, че едва ли в момента ще се интересуват от плащане на кредити, особено ако са напуснали страната, за да се спасяват. Има логика в това, но не забравяйте, че никъде в договорите за кредит няма клауза за форсмажор. Това означава, че същите тези граждани, за съжаление, няма как да се оправдаят, че по абсолютно обективни причини, не са можели да си плащат кредитите. А ако те напуснат този свят, наследниците им ще плащат. И да, знам че звучи отвратително. Но не съм обещавала да ви радвам в тази статия. Обещавам само истината.

Ще паднат ли цените на имотите заради войната?

През трудни времена пазарът се отръсква от „парашутистите“ – от купувачи, които си правят сметката без кръчмаря, до строители и инвеститори, решили да строят, без ясна визия как ще завършат сградите /разбирайте – разчитащи главно на парите на купувачите/.

Ако положението стане по-трудно и на строителите им стане по-скъпо или трудно като цяло да довършат проектите си, било заради повишена цена на материали, ток, газ, петрол или работна ръка, то някои участници ще изпаднат от борда.

Това означава недовършени сгради и потънали в небитието инвестиции.

Ако банките ограничат кредитирането, ще намалеят и купувачите. Най-вече купувачите, които разчитат на висок процент финансиране.

Какво се случва, когато строителите не могат да си довършат сградите, а купувачите не могат или не искат да инвестират всичките си пари в имот? Цените тръгват надолу.

Обаче не е толкова просто!

Защото в уравнението имаме и инфлация.

Кой сценарий ще се развие?

Ще паднат ли цените на имотите?

Личното ми мнение е, че докато се вихри инфлация, цените на всичко, включително на имотите, няма как да паднат.

Обаче в ситуация на война, ако тя наистина ни се отрази – и тук не става дума да падат бомби  отгоре ни, а е достатъчно доставките на определени суровини и материали да бъдат спрени, забавени или много по-скъпи, тогава въпросът не е в цената на имотите.

Тогава въпросите са два:

  1. Колко бързо мога да превърна имота си в пари?
  2. Имам ли достатъчно средства, за да живея?

Едно предупреждение…

В тази статия НЕ ви казвам да не купувате имоти. Не ви казвам и че цените на имотите ще падат или ще се вдигат. Не мога да твърдя нищо за цените, защото факторите, влияещи на цените на имотите са прекалено много. И защото има „черни лебеди“. И защото няма кристална топка.

Казвам ви, обаче, че трябва да сте по-внимателни в решенията си за покупка и в решенията си за вземане на заем. Ако имате достатъчно голям буфер и имате „излишни пари“, много е възможно предстоящите времена да се окажат за вас златна възможност. Защото пари се правят в години на голям страх. Стига човек да има визия.

Само че тази статия не е за правене на пари.

Тя е, за да ви накарам да се замислите – да се замислите, не да се страхувате! И когато вземате решение, да премерите 10 пъти, преди да отрежете.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация