/„Мястото продава“ – не винаги е така!

„Мястото продава“ – не винаги е така!

Споделете тук:

Знам, че много от вас все още вярват, че най-важното нещо при инвестирането в недвижими имоти, е местоположението. Че мястото продава!

И да, местоположението е наистина важно.

Но какво означава „добро местоположение“? Какво означава всъщност „мястото продава“?

Повечето хора си представят мястото, което е „топ“, по следния начин: в идеалния център или в някой от най-скъпите квартали на голям град /областен, курортен или столица/, в който има достатъчно „живот“, ниска безработица и добре изградена инфраструктура.

Къде е проблемът с това определение?

Думата „скъп“.

Ако имате невероятния късмет да намерите имот с цена, под пазарната, в традиционно скъп квартал и ако цената не е за сметка на проблеми по собствеността, това е наистина добра сделка.

Обаче подобни сделки излизат наистина рядко. В класическия случай, за да купиш имот на топ локация в общоприетия смисъл на думата, ще трябва да пратиш скъпо и прескъпо. Къде отива тогава изгодната сделка, когато си си платил, че и надплатил, лукса да имаш имот на престижно място?

Някои инвеститори имат малко по-различна представа, когато се говори за добро местоположение. И в тази статия искам да фокусирам вниманието ви именно върху тази представа.

Местоположение с перспектива…

Това са локации, в които след време се очаква да има „подобрения“ и промени, които ще променят облика им или интереса към тях. Това може да е както изграждане или подобряване на настоящата инфраструктура /пътища, магазини, болници, училища, детски градини, учебни и развлекателни центрове и др./, така и изграждането или преместването от други локации на бизнеси, които биха произвели допълнителни работни места. Пазарът следва работата. Там, където има работа, има живот. Работните места са от изключителна важност за интереса към дадено населено място. Сигурна съм, че всички сте минавали през приказно красиви местности в провинцията, в които стоят като паметници и се рушат някога красиви къщи, защото мястото е почти обезлюдено. А хората бягат от дадено място най-вече, когато няма с какво да се препитават.

Бъдещият по-лесен достъп до подобни места, който е свързан с по-голям и значим център /например икономически или административно значим/, е от съществено значение. Бъдещо разширение на магистрала или изграждане на пътна мрежа, бъдеща метростанция – всичко това може да възроди или да повиши цената на едно населено място.

Достъп, работа и инфраструктура – Светата Троица на определението за перспектива в локациите.

И да, знам че светът се промени доста последните години и вече не е необходимо да живееш там, където има завод, фабрика или комбинат. В зависимост от това каква е експертизата ти, може да работиш и от най-забитото планинско кътче, стига да има интернет. Коронавирусът още повече промени представата ни за „ходене на работа“. Работата отдавна вече не място, а се превърна в дейност. Инфраструктурата, обаче, продължава да е от съществено значение при избора на имот за живеете. Дори да сте си построили палат в някое откъснато родопско село и да работите за някоя западна компания, присъствайки на работни срещи чрез Zoom, като се сетите, че ви се яде нещо, което не сте се сетили да напазарувате през уикенда, няма как да слезнете до магазина и да си го купите. И това  е бял кахър. Ако спешно се нуждаете от спешна медицинска помощ, нещата може да загрубеят. При семействата с деца филмът е още по-сложен. Детски градини, училища, лекари, социалният живот, който все още някои деца водят /лице в лице, не в мрежата/ – всичко това е много трудно /а понякога невъзможно/ за осигуряване в едно красиво, но откъснато от света и липса на всякаква инфраструктура място.

Мястото продава ли?

Топ локацията не е определено място.

Така, както го възприемат повечето хора. Буквално. Топ локацията е съвкупност от фактори. Изброих ги по-горе. И най-важното от всичко това, за да си отговорите на въпроса дали сделката, която сте намерили, е добра, е дали ви излиза математиката.

Защото може да приемем, че топ-локация е и Докторска градина в София или квартали като Иван Вазов или Лозенец /да, знам, че някои няма да се съгласят с това, но за повечето хора все още тези квартали са топ/, но ако това, което се продава там, е толкова скъпо, че ще трябва да направите куп необмислени финансови стъпки, само и само да го притежавате, то първо трябва да си зададете въпроса: „Заслужава ли си?“.

Защо ви е имот на това толкова хубаво място? Да, знам, защото мястото продава! Но какво ще правите с него, след като го придобиете? Колко точно наем ще вземете, ако ще го отдавате под наем? Ще може ли да го продадете на печалба, ако вече сте дали твърде висока цена за него? Има ли кой да купи или кой да наеме на достатъчно висока цена – така, че да ви излизат сметките? Кои са тези хора? Колко са? Проверили ли сте наистина, че има кой да купи или да наеме за толкова, колкото ви устройва?

На това му се казва първо да си напишете домашното.

Понякога е досадно и трудно, но е абсолютно задължително. Особено при т.нар. топ локации.

Защо?

Защото именно при тях хората правят едни от най-големите си грешки, притъпявайки бдителността си и оставяйки сметките на заден план. А това се случва заради максимата, в която вярват, че мястото продава. Да, мястото наистина продава, но зависи на каква цена. Ако сте купили скъпо и няма достатъчно наивници, които да са навити да купят по-скъпо от вас, тогава мястото няма значение.  

 Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още