Категории
Архив Архив

Блог

10-годишният брак

10-годишният брак – кога има значение?

Повече или по-малко от 10 години са минали, откакто сте сключили брак?

И защо изобщо повдигам темата?

Има ли значение от колко време сте женени, когато говорим за права, свързани с имоти?

Точният отговор е: Зависи кой пита!

Защо?

Защото ако въпросът се задава от човек, който в момента е в брак и пита по отношение на имотите, притежавани от него, от съпруга му или от двамата заедно, отговорът е: „Няма значение откога сте женени“. Дали са минали 1, 5, 10 или 50 години от началото на брака ви – няма значение.

Ако въпросът се задава от разведен човек, отговорът ще е: „Няма значение, но все пак – съдът е последната инстанция“.

Ако въпросът, обаче, се задава от вдовец или вдовица, тогава въпросът по отношение трайността на брака е от съществено значение.

Защото от това, дали си бил в брак повече или по-малко от 10 години, зависи каква част от наследството на починалия си съпруг ще наследиш.

Този въпрос е уреден в чл.9 от Закона за наследството.

И, за да го преведа на човешки език, ще използвам отново примера с Иванчо и Марийка /да, знам, че на някои от вас вече им прилошава от тези имена, но на други пък им става лошо от неразбираемите понякога термини в закона и от завъртяните формулировки/.

Иванчо и Марийка се женят…

Един ден Иванчо напуска този свят с еднопосочен билет. Марийка наследява Иванчо.

Каква част от наследството на Иванчо ще получи след смъртта му преживялата съпруга Марийка?

Ако зададете по този начин въпроса на човек, който претендира да разбира от наследствено право, и той се захване да ви отговаря конкретно, да знаете, че трябва да бягате бързо и надалече.

Защо?

Защото въпросът е подвеждащ и за да може да му се даде адекватен отговор, отговарящият трябва да зададе още куп въпроси.

Ето и по-важните от тях:

 1. Кога точно е този „един ден“, в който си е умрял Иванчо? По-ясно казано – колко точно време е изминало от сключването на гражданския брак между Иванчо и Марийка и смъртта на Иванчо? Има ли 10 години брак или няма?
 2. С кого наследява Марийка?
 3. с деца на Иванчо;
 4. с родител/и на Иванчо;
 5. с братя и сестри на Иванчо;
 6. с родител/и и с братя и сестри на Иванчо;
 7. сама, без други наследници, които по закон наследяват с преживелия съпруг.

Имаме 5 хипотези, в които Марийка може да наследи – от сама до с някой друг. И трябва да се знае кой е този „някой друг“.

И трябва да се знае дали бракът между нашите герои е траел повече или по-малко от 10 години.

Едва след като получим отговор на всички тези въпроси, можем да намерим верният отговор на въпроса какво в крайна сметка ще получи преживелия съпруг.

Ето ги и конкретните квоти при наследяване:

 1. Ако Марийка наследява сама – тя ще наследи 100%, независимо дали е била женена за Иванчо откакто се помни, или се е омъжила по погрешка във Вегас и на другия ден Иванчо е напуснал този свят.
 2. Ако Марийка наследява с деца /или низходящите им/ на Иванчо – тя ще получи частта, равна на всяко дете, независимо колко време е траел бракът им и независимо дали децата са общи, или само на Иванчо, независимо дали са родни, или осиновени от Иванчо.
 3. Ако Марийка наследява с родител/и на Иванчо – тя ще получи ½ от наследството му, ако бракът има е траел по-малко от 10 години и 2/3, ако бракът им е продължил повече от 10 години.
 4. Ако Марийка наследява с братя и сестри на Иванчо /или низходящите им/ – тя ще получи ½ от наследството му, ако бракът има е траел по-малко от 10 години и 2/3, ако бракът им е продължил повече от 10 години.
 5. Ако Марийка наследява с родител/и и братя и сестри на Иванчо /или низходящите им/ – тя ще получи1/3 от наследството му, ако бракът има е траел по-малко от 10 години и 1/2, ако бракът им е продължил повече от 10 години.

Не се старайте да запомняте тези квоти. За тази цел си има адвокати.

Целите на тази статия са 3:

 1. Да имате най-обща представа, че в зависимост от това с кого наследява преживелия съпруг и колко е траел бракът им приживе, зависи колко от наследството ще получи.
 2. Да не се доверявате на хора, които ви дават конкретни отговори на общи въпроси.
 3. Да знаете, че когато наследявате, консултацията с адвокат е най-доброто нещо, което може и трябва да направите, независимо какво сте чели в интернет пространството, включително и моите статии.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация