/Може ли да се откажете предварително от наследство?

Може ли да се откажете предварително от наследство?

Споделете тук:

„Нищо не искам от него! Да си ги носи всичките си имоти там, където всички ще отидем някой ден! Отивам още утре при нотариус и се отказвам от наследството на баща ми!“ – удря с юмрук по масата ядосаният на баща си Иванчо. А е ядосан, защото баща му има три апартамента в София, но категорично отказва да заложи един от тях, за да може Иванчо да изтегли кредит.

Иванчо няма имоти. И пари няма. За сметка на това пък има планове /да изтегли кредит, за да стартира свой бизнес/ и претенции /баща му да му „отстъпи“ единия от имотите си, защото така или иначе някой ден всичко щяло да остане за Иванчо/.

Сега нашият герой се чувства онеправдан и възнамерява да демонстрира на баща си, че няма нужда от нищо негово.

За добро или за лошо – подобна демонстрация с отказ от наследство, преди наследството да е открито, е невъзможна. Иванчо ще трябва да изчака до смъртта на баща си, за да докаже тези си намерения. Защото откриването на наследството винаги е моментът, в който наследодателят почине.

Иванчо не е съгласен с това ограничение, защото не вижда логика. „Защо да нямам право да се откажа предварително от наследството на баща си? Кой може да ме задължи да го приема и кой може да ми попречи да отида при нотариус и да заверя една декларация, в която черно на бяло да заявя, че не искам оттука нататък да имам нищо общо с този човек?!“ – настоява Иванчо.

Отварям една скоба…

Истината е, че при нотариус понякога можете да заверите какво ли не. Когато нотариусът заверява само подписа на лицето, в една хипотетична декларация, лицето може да си декларира всякакви фантасмагории. Естествено, има доста нотариуси, които биха отказали да заверяват глупости или документи, които биха били нищожни по своя смисъл. Но, от друга страна, не забравайте, че ако от нотариусът не се изисква да прави заверка на съдържание, а е достатъчно само да удостовери, че в действителност точно Иванчо е декларирал това и това и в деъствителност това е неговият подпис, то Иванчо може да си декларира каквото си иска. Нотариусът само удостоверява, че лицето е било в кантората му на датата Х и е декларирало нещо си. Дали деклараното ще произведе действие, дали изобщо има смисъл, или е лишено от такъв – нотариусът не е задължен да проверява.

За да бъда още по-експресивна

Утре мога да реша, че искам да заверя декларация пред нотариус, че обичам шоколад или че ненавиждам броколи. Работата на нотариуса в случая е да провери дали наистина това съм аз, сверявайки документа ми за самоличност с данните в регистрите, до които има достъп, да свери подписа ми и да се увери лично, че именно аз подписвам въпросното обяснение в любов към шоколада или декларация за ненавист към броколите.

Толкова за нотариусите.

Сега да се върнем към наследяването.

Защо е безсмислено Иванчо да прави отказ от наследството на баща си преди баща му да е починал?

Въпрос…

Откъде Иванчо е толкова сигурен, че ще наследи баща си? Животът е шарен и често ни поднася изненади. Не е ли възможно бащата да наследи сина си Иванчо, ако например нашият герой за миг се разсее, премине на червено и някой баровец го лиши преждевременно от пребиваването му в този свят? В тези работи ред няма. Колкото и да не ни се иска да го признаем, това са фактите.

Законът не случайно е определил, че можеш да се откажеш от определени права едва тогава, когато тези права са възникнали за теб.

Правото да наследим възниква след като човекът си отиде от този свят. До този момент, всичко е лотария. И не се знае на кой какъв билет ще се падне и най-вече – кога ще го изтегли.

Ето защо сметките на доста хора се оказват без кръчмаря. И както съм писала в друга статия, не бъркайте „наследството“ с парите и имотите на живите си родители!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още