Категории
Архив Архив

Блог

Внимавайте, когато се отказвате от наследство в полза на друг човек!

Знаете ли защо е изключително важно да знаете какво ще последва, ако се откажете от наследство в полза на друг човек?

Защото вероятността да ви излязат сметките криви, е много голяма.

Колко голяма?

Пропорционална на това, дали сте си направили адекватна консултация /най-вече с адвокат/, за да сте сигурни, че като се откажете от наследството си, то ще отиде наистина там, където вие искате.

Нека ви дам пример и дано той остане само пример в живота ви. Защото, ако допуснете тази грешка, няма връщане назад.

С други думи казано, направите ли отказ от наследство, после не може да кажете: „Ейййй, обърках се! Дай да върнем старото положение, пък аз ще почерпя!“.      

Иванчо и Марийка са женени. В представите на Марийка, сякаш са женени от цяла вечност. Най-вече заради постоянния тормоз, на който е подложена от свекърва си. Свекървата все иска да дърпа конците, все й се струва, че Марийка на заслужава сина й, че го използва и ако зависеше от нея… Важното е, че не зависи.

Иванчо и Марийка трудно връзват двата края, но поне успяват да си купят двустайна панелка в Люлин. Годините си минават, двамата млади вече не са чак толкова млади, ражда им се и дете – Петърчо. Много неща се променят през тези години, но не и враждата между снахата и свекървата. За целите на тази статия не е важно кой е крив и кой е прав. Важното е, че синът им пораства и заминава да живее в чужбина.

Един ден Иванчо си тръгва от този свят. Наследяват го преживялата съпруга Марийка и синът му. Петърчо няма намерение да се връща да живее в България. И решава да направи жест за майка си. Да се откаже от наследството на баща си, за да може за нея да остане целият апартамент в Люлин.

Алтруизмът понякога води до неочаквани последици. Най-вече, когато се ползва човешка и математическа логика, е не – правна. Петърчо е много добър в писането на код и математиката му е в кръвта, но по някаква причина не се е консултирал с адвокат, преди да се откаже от наследството.

Разбрах за тази история, когато „Марийка“ се свърза с мен, за да продам панелката. Беше го закъсала с парите и искаше да продаде двустайния, да купи нещо по-малко и колкото пари останат – да поживее с тях.

Още помня погледа й, когато й казах, че всъщност тя не е единствен собственик на имота. И може би, ако й бях казала, че нейн съсобственик е Хитлер или Франкенщайн, може би щеше да ме погледне по-благосклонно. Но трябваше да й сервирам новината, че свекърва й, която беше надживяла сина си Иванчо, беше влязла в играта с наследството. И това, благодарение на благородното невежество на Петърчо.

Ама как така?

Четем Закон за наследството, чл. 53: „Частта на отреклия се или на оня, който е изгубил правото да приеме наследството, уголемява дяловете на останалите наследници“. Тънката част тук е, че уголемява дяловете не на всички други наследници, а само на тези от същия наследствен ред. Това показва съдебната практика.

Знам, че за някои от вас това не е съвсем разбираемо, затова ще го обясня по следния начин: Законът приравнява отказа от наследство на фактическа липса на наследник. В нашия случай, все едно, че детето Петърчо никога не се е раждало. И тогава излиза, че наследодателят Иванчо е починал, без да остави деца.

Детето се отказва от наследството на баща си, мислейки, че така ще облагодетелства майка си с цялото наследство. В резултат преживялата съпруга, вместо да стане единствен наследник, наследява с така наречения втори наследствен ред: това са родителите на починалия или този от тях, който е жив.

Ами ако свекървата не беше жива?

Ако няма живи родители, преживелият съпруг наследява заедно с братя и сестри на починалия и т.н. – според разпоредбите на чл. 9 от Закона за наследството.

С други думи казано – тогава чичото и лелята на Петърчо щяха да получат част от наследството на баща му и пак майка му щеше да бъде в шок.

„Марийка“ ме гледа и не ми вярва. А не ми вярва, защото преди време нейна колежка „го била направила точно този номер“. Питам аз за „номера“, а тя ми казва, че пак същата била ситуацията – колежката й останала вдовица и наследила апартамент от починалия си съпруг, заедно с дъщеря си. Тогава колежката й се отказала от наследството, за да спестят такси от прехвърлянията, защото дъщеря й искала да ипотекира апартамента. И всичко отишло при дъщерята. Свекървата на колежката й си била жива и здрава, дори били в много добри отношения, но свекървата със сигурност нищо не наследила. Ако не съм й вярвала, да съм питала нотариуса и банката, при които били направили после ипотеката.

Вярвах й!

Проблемът беше, че ситуацията съвсем не беше еднаква. Ако приемем, че Иванчо е починал, едно е детето му да се откаже от наследство, друго е преживялата съпруга да се откаже от наследство, трето е преживелите му родители да се откажат от наследство на детето си и четвърто е брат му или сестра му да направят отказа. В различните ситуации се „облагодетелства“ различен човек.

Запомнете!

Не може да се откажете от наследство в полза на определен от вас друг наследник!

Законът определя кой е следващият, призован към наследяване, ако вие направите отказ. А какъв сте вие на починалия и още колко и какви преживели роднини има, е от съществено значение за крайния резултат.

Какво да правите, ако сте наследили имот, и все пак държите вашата част от наследството да премине в патримониума на някой конкретен човек?

Тогава трябва да извършите прехвърлителна сделка. Дали ще продадете, дарите, замените или ще прехвърлите срещу гледане и издръжка – това е предмет на друг анализ. Но не правете отказ от наследство, преди да сте 100% сигурни в кого ще отиде по закон наследството, от което се отказвате.

Не по ваше желание, защото тук желанията не играят, а по закон.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация