/Оставил ли е наследодателят ви по банките пари и ценности – как да разберете?

Оставил ли е наследодателят ви по банките пари и ценности – как да разберете?

Споделете тук:

„Защо е толкова лесно човек да разбере какви каши е наследил от покойния, а е толкова трудно да открие дали не му е оставил все пак и някой друг лев?!“ – възмущава се мой клиент, наследил от баща си куп дългове и борещ се с родната банкова система, за да разбере няма ли нещо останало по банковите сметки на наследодателя му.

И това ме кара да се замисля, че години наред съм  си мислела, че да разбереш дали починалият, когото наследяваш, е оставил пари в банка, си е ходене по мъките.

Точно така мислеше и моят клиент.

Оказа се, забележете, че греши! Аз самата доскоро не го знаех. А от две десетилетия се занимавам с банки.

Как се проверяваше до скоро дали починалият е оставил пари по банките:

С доброто старо обикаляне от врата на врата.

В случая – от банка на банка.

Вземаше наследникът удостоверението за наследници на починалия /а най-добре и смъртен акт; ей така – за всеки случай, защото понякога на човек му се струва, че и номера на обувките на починалия трябва да знаете, за да получите информация от банките…/ и започваше да обикаля от банка на банка.

И така, след неизвестно количество време и похабени нерви – откриваше или не откриваше сметки.

С търсенето на ползвани сейфове беше още по-забавно:

Не всеки банков клон разполага със сейфов салон. В някои банки за цял един град сейфовете са в един-единствен клон. И човек трябваше да разбере къде точно е този клон и да отиде на място. Не, че ако попиташе в най-близкия клон, имаха право да му откажат такава информация. В крайна сметка, банките винаги са разполагали с централизирани системи. Но е въпрос на съзнание, отговорност и липса на мързел, да се съгласиш да направиш справка на клиента за нещо, което не влиза в преките ти служебни задължения. А и въпрос на заплащане – нека си го кажем направо. А банковите служители определено не са най-високо платените. Особено за гърча, на който са подложени понякога. Но това е друга тема.

Добрата новина!

Ето как може да проверите днес дали починалият е оставил пари в банкови сметки или нещо интересно в банковите сейфове:

От 31.10.2016 г. насам в БНБ /Българска народна банка/ има създаден единен електронен регистър. Ама истински!

В него може да проверите две неща:

  1. Къде, колко и какви сметки /действащи и вече закрити/ е имало лицето.

Това касае всички банки на територията на цялата страна. Там няма да откриете информация каква е наличността по сметките, защото това е банкова тайна. Но след като имате името на банката и номера на сметката, лесно ще може да се снабдите и с информация дали и колко има.

2. Къде и колко сейфа е имало лицето.

Както сигурно сте се досетили, какво има вътре – ще трябва да проверите сами. И това е банкова тайна. Още по-голяма.

Обръщам внимание, че в тази статия засягам починали лица, но човек може да си направи същата справка и за себе си. На тези, които се чудят защо пък им е такава справка, уверявам ви, че има хора, които не помнят всички банки, в които имат сметки. И тук дори не говорим за търсене на пари. Много често хората забравят за някоя сметка, а по нея се трупат с годините задължения заради месечните такси. И ако нямате нужда от тази сметка, най-умното нещо, което може да направите, е да я закриете незабавно.

Колко струва удоволствието да проверите всичко това:

Може да бъде и безплатно. Ако сте готови да чакате 14 дни. Ако искате да получите тази информация по-бързо – за 7 дни, за 3 дни или за същия ден – ще платите символична сума /между 2.50 лв. и 10 лв./.

След като ни удари Ковид-а, справките приоритетно се извършват онлайн.

За интересуващите се, просто трябва да влязат в сайта на БНБ  и да следват инструкциите. Но, най-общо казано, трябва да попълните едно искане, да прикачите документи, доказващи, че сте наследник на лицето Х и да чакате, ако искате да ви е безплатно, или да си платите таксата, ако бързате.

Рядко хваля родните институции, но сега са си го заслужили!

А и е странно да има общ регистър, в който човек може да провери лесно и бързо всички взети заеми от банки и небанкови финансови институции на починалия, но ако говорим за пари – това да не може да бъде направено.

Да си пожелаем  някой хубав ден да дочакаме така лесно да се проверява и за оставени в наследство имоти. Ако не ние, то поне децата ни, или внуците…

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още