Категории
Архив Архив

Блог

Човекът с опит срещу човекът с мнение при сделките с имоти

Как избирате на кого да се доверите, когато търсите съвет за сделката си с имот?

Независимо дали ще купувате, продавате или ще ви е нужен кредит, за да финансирате покупката си – как избирате чие мнение да приемете за меродавно?

Ще ви кажа какво е моето наблюдение от вече 20-годишния опит, който имам в сделките с имоти и ипотечното кредитиране.

Повече от 80% от хората се доверяват на хора, които познават.

Защо? Защото смятат, че когато познаваш един човек и особено, когато този човек ти е близък, то той никога няма да те подведе. Де направи най-доброто за теб. Ще ти даде най-добрия съвет.

Къде се чупи най-често този модел? Моделът на човека с мнение, както го наричам аз.

Човекът с мнение срещу човека с опит…

Човекът с мнение е този, който ви познава и който обикновено е загрижен за вас. Той обикновено има мнение за това, което ви предстои и мнение за вашите възможности и за нещата, които трялва или не трябва да правите.

Не е задължително, обаче, този човек да има опит в сделката, която ви предстои. В най-добрия случай, ако търсите съвет за покупка на жилище, вашият роднина, приятел, съсед, колега, е купувал веднъж в живота си апартамент. Ако му се е случвало да купува два-три пъти, то в неговите очи той често се позиционира като експерт. И това, за съжаление, се случва и защото често „експертите“ ни в тази област не са на ниво. Но това е друга тема. Болна за повечето истински специалисти и достатъчно важна, за да й бъде отделено специално внимание в друга статия.

Човекът с опит много често не ви познава. Много често няма и предварително създадено мнение за вас.

Той ще ви разпита и ще ви зададе въпроси, на които ще трябва да отговорите най-често с конкретни цифри. Човекът с опит, за разлика от човека с мнение, почти няма да използва епитети. Човекът с опит ползва цифри.

Помислете на кого да се доверите наистина…

На този, който е купил 3 или 5 жилища през живота си, или на онзи, през чиито ръце минават 3 или 5 имота за месец и който се занимава с това от 5, 10 или 20 години?

На този, който ви познава от 20 години и има вече съставено мнение за вас, но то е най-вече за вашето ментално и здравословно състояние, или на човека, който току-що се е запознал с вас, но знае какво да ви попита, може да направи реален анализ на финансовото ви състояние и има опит, който вашият близък няма и няма и да има.

На едната везна е мнението, на другата – опитът.

Помислете върху всичко това, преди да вземете решение чий съвет да приемете.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация