/Как да разберете дали човекът, от когото зависи безопасността на сделката ви, заслужава доверие…

Как да разберете дали човекът, от когото зависи безопасността на сделката ви, заслужава доверие…

Споделете тук:

Кой е този човек, от когото зависи безопасността на сделката с имот, която правите?

Може би продавате, може би купувате. В зависимост от това каква сделка правите и най-вече – от коя страна на барикадата сте, това може да е едни или може да са повече хора.

Брокер, адвокат, нотариус, кредитен инспектор, кредитен консултант, оценител, счетоводител…

Всички тези специалисти може да играят ключова роля в безопасността на сделката ви. Това са част от хората, които трябва да ви кажат, дали сте си направили правилно сметката или сметката е без кръчмаря.

И как да разберете дали ви казват истината, дали си разбират от работата, дали им пука за вас?

Това са три различни хипотези. Може да си разбират от работата, но да не им пука за вас. Или да си разбират от работата, но да не ви казват истината. За съжаление има и комбинация „3 в 1“ – липса на професионализъм, лъжат ви безпардонно и грам не се интересуват от вашия интерес.

През вече 20-те години, в които се занимавам с имоти, съм открила някои особено ефикасни въпроси, които са ми помагали да отсея хората, които си разбират от работата и държат на клиента си.

За вас, като клиенти, ще е още по-лесно да ги използвате.

Въпросите имат много вариации, затова ще ви запозная само с основните.

На всеки етап от сделката – от самото начало, до самия край, е напълно адекватно да попитате:

„По принцип нещо може ли да се обърка?“

„Сега може ли нещо да се обърка?“

„Оттук нататък може ли нещо да се обърка?“

„Нещата 100% сигурни ли са?“

„Може ли да очаквам изненади занапред?“

Ако човекът ви отговори, че нищо не може да се обърка, да знаете, че или  е некомпетентен, или ви лъже. Истината е, че на всеки етап от сделката с имот може да се обърка какво ли не. Дори, когато вече сте горд собственик, може някой ден някой да ви потропа на вратата и да ви пита защо сте му обули чехлите. Дори да сте продавач и да сте абсолютно сигурен, че ще получите едни пари за имота си, нещата може така да се объркат, че никога да не видите тези пари. Поне не от този, от когото ги чакате.

Да продължим с въпросите.

Когато се касае за нещо незаконно, като например класиката в жанра –  криенето на цена /например да платите за имот 100 000, а в нотариалния акт да е записано, че сте платили 60 000 лева/, тогава питайте следното:

„Поемам ли някакъв риск с това?“

„Какво ще се случи, ако утре по някаква причина остана на улицата и започнем да се съдим с продавача? Ще мога ли да си върна и това, което съм дал под масата?“

Ако човекът ви отговори:

„Не се притеснявайте, защото нищо лошо няма да се случи. От 15 години съм в бранша и никога не съм имал проблем с това.“

„Не се притеснявайте. Всички/много хора/повечето клиенти така правят.“

„Банката е съгласна да си затвори очите, значи е безопасно.“

„Такъв ни е пазарът за съжаление!“

Значи е или некомпетентен, или не му пука за вас и парите ви.

Накрая нека ви споделя любимия си начин, по който хващам натясно човекът, който не си разбира от работата.

Когато на такъв човек му се задават конкретни въпроси, той често отговаря с общи приказки.

Питате го: „Ако се случи това или онова, какъв е планът тогава?“, а той ви отговори с „Не се притеснявай! Нищо такова няма да се случи“ и с това се опитва да приключи разговора.

Компетентният човек, ако смята, че нещо няма опасност да се обърка или да се случи, също ще ви успокои, но задължително ще ви обясни защо нещо не може да се случи.

А в ситуациите, в които ви казва истината, че нещо може да се обърка, непременно ще ви обясни какво се прави в подобни случаи. Дори да няма отговори на всички въпроси, никога няма да ви потупа успокояващо по рамото и да се опита просто да приспи притесненията ви. Ако истината е, че няма отговор на въпроса ви, ще бъде честен с вас и ще признае и това.

Бягайте далеч от „специалисти“, при които никога нищо няма опасност да се случи. Не и с вас. Не и този път.

Доверявайте се на хора, които ви казват нещата такива, каквото са, дори фактите да не ви устройват. Търсете хора, които имат смелостта да ви кажат какво ще се случи, ако нещата се объркат. Понякога няма да искате да ги слушате, в началото може и да не им вярвате, защото може други „специалисти“ да са ви казали, че нещата ще се получат перфектно, а сега получавате неочакван студен душ. Понякога ще развалят сделките ви. Ще ви казват да не купувате определен имот или да не продавате на определен човек. И не, това няма да ви хареса. Но, както с повечето неща, които са полезни за нас, но не винаги са приятни, с времето може да откриете, че сте попаднали на правилния човек.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още