/Трябва ли ви застраховка живот, ако вече имате една?

Трябва ли ви застраховка живот, ако вече имате една?

Споделете тук:

„Какво е отношението Ви към застраховката живот?“ – това е един от задължителните въпроси, които задавам на всеки клиент, който консултирам, когато трябва да го посъветвам какъв кредит да избере и от коя банка да го вземе.

Знаете ли какво отговарят над 70% от клиентите с добър профил /под „добър профил“ разбирайте хора на трудов договор, работещи при утвърдени работодатели и със заплати, 100% на светло/?

„Аз вече имам застраховка. Значи не ми е нужна още една…“

В най-добрия случай задават въпрос: „Нужна ли ми е още една застраховка, след като вече имам такава?“.

Има хора и с по няколко застраховки живот – стандартна рискова, рентна, спестовна, инвестиционна. Повечето от тях са абсолютно убедени, че въпросът със застраховките при тях е решен и приключен.

Как да се ориентирате дали ви е нужна още една застраховка живот?

Методът е елементарен.

Не ви нужно да решавате интегрални уравнения.

Просто си задайте въпроса: „Какво покритие има застраховката, която имам в момента?“.

Не може да си представите колко малко хора могат да отговорят на този въпрос!

Особено, когато застраховката е направена и платена от работодател, служителите му масово нямат никаква представа за каква сума е застрахователното покритие.

„Имам застраховка“ е все едно да кажеш „Имам имот“. И 200 квадрата мезонет до Докторска градина в София е имот, и нивата в Горно Нанадолно пак е имот.

Какво трябва да се знае?

  1. Застрахователната сума – колко ще изплати застрахователят, ако нещо не съвсем приятно се случи с вас.
  2. Покритите рискове – какво, ако ви се случи, ще получите обезщетение /вие или наследниците ви/ и кога няма да получите такова.

Досега в практиката си не съм попаднала на нито един случай, в който застраховка, направена от работодател, покрива като сума размера на жилищния кредит, който е решил да вземе клиентът ми.

Последният ми клиент, с когото уточнявахме тези въпроси, имаше две застраховки. И двете бяха сключени доста отдавна. Толкова отдавна, че човекът беше забравил сумите по покритието им. Наложи се да звъним на застрахователя, защото попълваше искането за кредит и там трябваше да уточни иска или не иска застраховка живот. А той не знаеше отговора на този въпрос.

Оказа се че рентната е с „крупното“ покритие от 2 500 евро, а рисковата – малко под 25 000 лева. Клиентът искаше кредит 300 000 лева. След като видя цифрите, на практика дилемата да прави или не застраховка и по кредита, изчезна.

Цифрите много често се оказват най-добрият съветник.

Ако не си знаете цифрите, значи работите с предположения и догадки. А това, в света на парите, често се наказва много сурово.

„Имам застраховка, но не знам точно за какви пари беше…“

Ако и вие сте в тази ситуация и ви предстои да теглите кредит, първо си напишете домашното. Вижте си цифрите. Не само по застраховките, ако имате такива. Всички цифри. Колко точно получавате, на какви пари ви осигуряват, колко може да плащате, колко плащате вече…

Не забравяйте, че и най-гениалния и опитен кредитен консултант да наемете, ако не му покажете цифрите, той ще е за вас безполезен.

Ако се съгласи да ви консултира, без да сте му показали цифрите – най-добре застанете на нисък старт и бягайте. Бързо и без да се обръщате.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Ако темата ви е интересна, рубриката „Това не се учи в училище ще бъде допълвана всеки понеделник с нова статия по темата. Може да се абонирате за новите статии във формата по-долу.

📢За да получите безплатен достъп до над 750 видеа по темата „Как да сбъдвате сделките си с имоти безопасно, особено ако те са обвързани с кредит“, абонирайте се тук 👉за канала на Поля Христова в Ютуб!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още