/Строителството през 2019 г. – добре ли е, че разрешенията за строеж намаляха?

Строителството през 2019 г. – добре ли е, че разрешенията за строеж намаляха?

Споделете тук:

За да се влезе в детайли в пазара на недвижимите имоти, освен броенето на сделките с имоти, необходимо е да се следят изкъсо и други два фактора: кредитирането и строителството.

С други думи казано: колко пари се отпускат, при какви условия и колко щедро и лесно и колко се строи.

Всичко това, ако приемем, че сме наясно с това накъде отиват като цяло доходите и стандарта на живот на българина.

Сега ще се спра на факторът строителство. И тук ще разгледам конкретно разрешенията за строеж на брой жилища – за цялата страна и конкретно за столицата.

Ето как се представи 2019 г. спрямо предходната 2018 г.

12 906 броя разрешени за строеж жилища за София и 32 783 броя за страната за 2019 г. Това е с 1 855 броя по-малко за София и с 2 743 броя по-малко за страната спрямо 2018 г.

Какво означава това?

Добре ли е? Зле ли е?

Както много пъти съм казвала – за да си направи сметката човек къде се намира днес, не е достатъчно да погледне къде е бил само вчерашния ден. Добре е да се опита да анализира възможно най-дълъг период назад.

У нас възможностите за анализ на разрешенията за строеж са от 2005 г. насам. И ето как изглежда графиката за София и за страната от 2005 г. до 2019 г. насам – по години.

Няма как да не забележим, че 2018 г. за София е ударила всички възможни рекорди по брой разрешения за строеж. Най-силната година за столицата в това отношение беше през 2006 г. – 8 187 броя разрешени за строеж жилища. В това отношение 2018 г. разби всички представи с впечатляващите 14 761 броя. Т.е. 2018 г. мина и задмина пика преди кризата в това отношение. Но това беше в столицата.

Ако се вгледате в графиката – страната също беше отбелязала сериозен ръст през 2018 г., но далеч не беше стигнала нивата преди кризата.

Честно казано – миналата година, когато правех анализите за 2018 г. и видях какви чудеса от храброст и оптимизъм се случват с разрешенията за строеж в София, малко ме втрисаше.

Ако от днешна дата трябва да отговоря конкретно на въпроса добре ли е, че през 2019 г. разрешенията за строеж са намалели спрямо 2018 г., отговорът ми е „Категорично да“. От моя гледна точка и от моя опит в сделките с имоти от 2002 г. насам – това забавяне е изключително разумно.

Ако пазарът беше продължил да се разраства с тия темпове, които показваше 2018 г., не знам точно докъде щяхме да я докараме.

Ако си направите труда да изследвате цифрите на „великото ежегодно преселение“ към столицата, сигурно ще забележите, че последните години София съвсем не бележи онзи ръст, който имаше преди почти 10 години. С други думи казано – вярно, че все още има глад за качествени имоти в столицата, но и желаещите да живеят всяка година по статистика намаляват.

Много ми се иска да мисля, че това забавяне е плод на здрав разум, а не на случайност, но това ще се провери с времето. Ще чакаме следващата бройка – тази на 2020 година.

Ако смятате, че тази статия може да бъде полезна и на друг – споделете я!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още