/За най-големия кошмар на купувачите на имоти

За най-големия кошмар на купувачите на имоти

Споделете тук:

През 20-те години, откакто се занимавам с недвижими имоти, съм правила доста допитвания до клиентите ми, които купуват жилища. Питала съм буквално стотици купувачи от какво се страхуват най-много.

Отговорът на 90 % от „анкетираните“ съвпадаше. И преди да съм го споделила с вас в тази статия, задайте и на себе си този въпрос. Ако вие купувате имот, от какво най-много бихте се страхували.

Повечето хора отговарят на този въпрос с неясното „Най-ме е страх да не ми изгорят парите!“.

Но „разследвайки“ какво влагат клиентите ми в този страх, как точно си представят, че биха загубили парите си, с времето открих, че хората просто не знаят от какво да се страхуват.

Наистина!

Боят се от глупости, а пропускат съществените неща, над които наистина трябва да треперят.

Кошмарът на над 90 % от моите клиенти купувачи е че може да купят имот с тежести.

Оправдано ли е човек да се страхува от това?

Напълно.

Тежестите ли са най-важното в изследването на собствеността при една сделка?

Категорично не!

Замисляли ли сте се, ако липсата или наличие на тежести върху имотите бяха от толкова съществено значение, защо нотариусите биха имали право да изповядват сделки, без да изискват удостоверения за тежести?

А може би не знаете, че удостоверението за тежести не е задължителен документ при сделките с имоти? Е, вече знаете.

Не вярвате, че е така? Уверете се сами. Попитайте в първата срещната нотариална кантора дали по закон този документ е нужен, за да се изповяда и впише сделка с имот. Попитайте и дали, ако вие сте купувач и сте съгласен да сключите сделка без удостоверение за тежести, нотариусът би се съгласил да направи сделката.

След като тежестите не са най-важното, тогава какво?

Ако обърнете внимание на самия израз „изследване на собствеността“, може би ще се досетите кое е най-важното.

Собствеността – това е основата, която ако се срине, и да има, и да няма тежести – мачът ще е свирен и резултатът ще е плачевен.

Дали купувате от собственик – това е най-важният въпрос, с който трябва да започне всеки купувач.

С този въпрос започва всеки нотариус.

Представете си намирането на отговора на въпроса: „От собственик ли купувам?“ като число. Ако числото е нула, каквото и друго да „умножите“ по нула – и тежест, и десет тежести, и липса на такива, резултатът за вас ще е нула.

Защо?

Защото ако не сте купили от собственик или не сте доизяснили нещо в собствеността, то значи и вие не сте станали собственици. Но за сметка на това пък сте си платили.

Помнете, че когато купите „нищо“, дали то е с тежести или без, за вас това вече няма никакво значение.

Защо се занимавам толкова с този въпрос?

Защото съм убедена, че от подценяването му се случват толкова порочни сделки с имоти. Клиентите се съсредоточават в това да открият дали имотът е „чист“ и неглижират или понякога изобщо не си задават въпроса дали всичко със собствеността е наред и дали изобщо купуват от собственик.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още