/Кои документи при сделките с имоти изтичат в края на календарната година

Кои документи при сделките с имоти изтичат в края на календарната година

Споделете тук:

За да не правите едно и също упражнение по два пъти, за да не плащате два пъти за едно и също нещо, за да си спестите време и образуване на нерви…

Прочетете кои документи при сделките с имоти са с валидност до края на календарната година!

Тези документи касаят всички прехвърлителни сделки с имоти /като продажби, дарения, замени/, както и учредяването на ипотеки върху недвижимите имоти.

  1. Удостоверение за данъчна оценка на имот

Данъчната оценка, както повечето от вас я наричат, е валидна до 31 декември на съответната календарна година. Не може да извършите сделка пред нотариус примерно на 05 януари следващата година, дори да сте се снабдили с „прясна“ данъчна оценка –  само преди седмица-две.

Защо това е така?

Защото една от функциите на данъчната оценка е да осигури на общините събирането на дължимите към тях данъци за имотите. А данъците се дължат за календарна година.

  1. Декларациите, придружаващи пълномощното за разпореждане с имот.

Ако вие сте собственик и ще се явявате лично на сделката, то няма нужда да мислите за никакви декларации. това е работа на нотариуса. Той ще ви даде тези документи за подпис в деня на сделката. Но ако сте решили да упълномощите някой друг да ви представлява пред нотариус, било то за прехвърлителна сделка или за ипотека, трябва да знаете, че освен пълномощно, сте длъжен да заверите нотариално и няколко декларации, придружаващи по закон всяко такова пълномощно.

До скоро тези декларации за физическите лица бяха само две: Декларация по чл. 25 от ЗННД /Закона за нотариусите и нотариалната дейност/ и Декларация по чл. 264 от ДОПК /Данъчно-осигурителния процесуален кодекс/.

Казано по човешки, едната декларация /по чл. 25 от ЗННД/ указва какво е семейното положение на собственика. Другата декларация /по 264 от ДОПК/ дава информация дали собственикът има задължения към държавата, подлежащи на публично изпълнение. Още по-простичко казано – дали си е платил всички дължими осигуровки, данъци и глоби.

Защо тези декларации са валидни само за календарната година?

Логиката за декларацията за липса или наличие на задължения е същата, както при удостоверението за данъчна оценка. Данъците, касаещи доходите ни, се плащат за календарна година.

По-интересна е логиката за декларацията за семейното положение на собственика на имота.

Обсъждала съм този въпрос с не един нотариус и държа да подчертая, че по отношение на този документ има една особена лудост в изискванията на нотариалното производство /това, подчертавам, е личното ми мнение/.

Повечето нотариуси са съгласни, че валидността на декларацията за семейно положение би била до евентуална „промяна на обстоятелствата“. Вие днес може да сте женени и да си заверите тази декларация, като декларирате този факт. Утре, обаче, за добро или за лошо може да се ожените/омъжите и тази декларация вече няма да бъде валидна. Със сигурност ще трябва да заверите нова. Каква е логиката тогава да се налага човек да заверява точно тази декларация, само защото е изтекла календарната година, ако го е направил примерно преди 2 седмици, но вече е влязъл в новата календарна година?

Различните нотариуси, а и изобщо юристите, имат различно тълкувание по въпроса каква е валидността на определен документ. Някои твърдят, че е нормално един документ като удостоверението за семейно положение например да е валиден 1 месец. Други се позовават на 6-месечен срок на валидност. Трети казват, че документът е валиден „до промяна на обстоятелствата“. Мога да намеря някаква логика и в трите мнения на юристите. Но логика в необходимостта от заверка на декларация за семейно положение, само защото сме влезли в нова календарна година, за 20 години работа с имоти така и не открих. Ако някой има отговор на този въпрос, ще съм благодарна да го отрази в коментарите под тази статия.

Имайте предвид, обаче, че независимо каква е логиката, повечето нотариуси ще ви поискат и декларацията по чл. 25 от ЗННД заверена в годината, в която извършвате сделката с имот.

Ако мога да ви „успокоя“, ако така или иначе ви се наложи да заверявате втори път декларациите за липса на задължения /те пък се заверяват в 2 идентични екземпляра/, нищо не ви пречи да си заверите и декларацията за семейното положение. Нищо, освен една допълнителна такса за заверка на още една декларация, разбира се.

Дотук са нещата, които са горе-долу ясни на самите нотариуси.

Независимо дали има логика в актуализацията на определени документи, поне е ясно кое трябва да се заверява пак в календарната година.

Откакто, обаче, законодателят принуди нотариусите да заверяват и още няколко допълнителни декларации на сделката, някои например свързани със Закона за мерките срещу изпиране на пари, нещата станаха още по-сложни.

Но за да не ви отчайвам, това ще е тема на следваща статия.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още