/Как се представя пазарът на имоти през 2019 г. и какво да очакваме оттук нататък

Как се представя пазарът на имоти през 2019 г. и какво да очакваме оттук нататък

Споделете тук:

Как се представиха първите 3 тримесечия на 2019 г. по отношение на покупко-продажбите на недвижими имоти?

Да видим първо цялата страна…

Спад с 1.29 % за периода януари-септември 2019 година спрямо 2018 г. за покупко-продажбите на недвижими имоти за страната отчете статистиката на Агенция по вписванията – Имотен регистър.

Продажбите за страната за първите три месеца на 2019 г. са с общ брой 147 609 – с 1 929 броя по-малко от вписаните през 2018 г. за същия период – 149 538 броя.

В сравнение с 2017 г. обаче, когато в страната сделките бяха спаднали с 6.21 % спрямо 2016 г. – този спад за страната всъщност все още изглежда като умерено наваксване на пазара.

Какво се случи в столицата през първите три тримесечия на 2019 г.?

Ръст от 5.54 % за първите три тримесечия на 2019 г. спрямо 2018 г. отчита гр. София в покупко-продажбите на недвижими имоти.

Продажбите за столицата за периода януари-септември 2019 г. са с общ брой 20 185 – с 1 057 броя повече от вписаните през 2018 г. за същия период – 19 126  броя.

Казано с други думи – в София през 2019 г. пазарът, що се отнася до броя продажби на имоти, се е повишил спрямо на нивото за същия период от 2018 г.

Третото тримесечие /юли-септември/ отчита малко над 10 % спад в броя сделки за столицата, но това не е нещо нетипично. Такъв беше горе-долу ситуацията и през 2018 г. А да не забравяме, че юли и август, като типично отпускарски месеци, са традиционно по-слаби по отношение на покупко-продажбите на недвижими имоти. Хората тогава купуват, но повече ваканции и почивки. А от септември търсенето на имоти отново се засилва.

Пилците може да се броят на есен, но при сделките с имоти, финалното броене е на зима.

Все пак – ето къде е /засега!/ 2019 г. като движение спрямо предходните няколко години.

Ръстът на 2018 г. спрямо 2017 г. е бил 0.20 % за София. През 2017 г. в столицата сделките бяха отчели ръст от 6.40 % спрямо 2016 г. Спрямо ръста на предходните 2015 г. и 2014 г., движението на сделките в София е съвсем умерено, но да не забравяме, че през онези години пазарът наваксваше огромния спад след кризата.

Какво ще ни очаква през последното тримесечие на 2019 г.?

Би трябвало то да е най-силното спрямо изминалите три. Въпросът е дали ще е по-силно и от последното тримесечие на 2018 г. То на практика ще може да даде отговор на въпроса как се е представила 2019 г. спрямо предходните годни.

А от какво зависи колко ще са сделките в края на 2019 г.?

Факторите са много, но тук ще изброя основните:

  1. Цените на имотите.

Парадоксално е, че ако имотите продължат да вървят ценово нагоре, това ще откаже някои хора от покупка, но други ще се вкопчат още по-силно в идеята да „инвестират“. Ако цените започнат да падат, очаквам българинът да застане на изчаквателна позиция, че да види „колко най-много може да паднат“ и чак тогава да купи.

  1. Условията по ипотечните кредити.

Ако банките продължават с лихвения купон /смело надолу/, купувачи ще продължава да има – колкото и безумни да са цените на имотите. Ако лихвите започнат да се движат в посока нагоре, това неминуемо ще се окаже някакъв вид спирачка както за растежа на цените, така и за броя сделки. Но не само лихвата прави кредита. Една съществена промяна в изискванията на банките спрямо кредитоискателите /като размер самоучастие или съотношение дълг-доходи например/ също биха оказали огромно въздействие спрямо размерите на отпусканите кредити, а оттам и на целия пазар на имоти.

  1. Количеството новопостроени имоти и количеството разрешения за строеж за такива.

Там, където все още има „глад“ за имоти /особено за жилищни/, пазарът ще може да поеме още и още нови обекти. Къде е това „там“? София, разбира се, както и по-големите ни градове, в които хората намират препитание. Докога? Докато има кой да търси. Опитът показва, че търсене на стойностни имоти в добри квартали винаги е имало – дори по време на криза.

Ако смятате, че тази статия може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още