/Документи за кредитоискателя, необходими при ипотечен кредит – всичко, което трябва да знаете

Документи за кредитоискателя, необходими при ипотечен кредит – всичко, което трябва да знаете

Споделете тук:

Желаете да вземете ипотечен кредит /или пък не желаете, но ви се налага/ или да рефинансирате вече съществуващ?

Ето кои са документите, с които трябва да се снабдите, що се отнася до вас самите, като кредитоискатели:

  1. Удостоверение за семейно положение

Ще се снабдите с него от общината, в която сте регистрирани по лична карта – служба ЕСГРАОН. А специално за София, ако живеете в столицата, но сте регистриран по лична карта в провинцията, може да изискате това удостоверение от всяка една община в София. Вече и родните общини се научиха да ползват единната електронна система на ГРАО.

Колко ще ви струва? Между 5 и 10 лева. И не, няма да чакате повече от 10-15 минути. Дори в София.

Колко пъти трябва да отидете до общината? Два пъти – за подаване и за получаване.

Може да го вземете и с електронен подпис, но към момента, в който актуализирам тази статия, все още само една-единствена банка признава това удоставерение, извадено с електронен подпис. Защо? Тук съм без коментар. С какъвто ни е материалът – с такъв ще работим!

  1. Удостоверение за липса или наличие на задължения

Познато на служителите  НАП като Удостоверение по ч. 87, ал. 6 от ДОПК.

Ще се снабдите с него от подразделението на НАП към общината, в която сте регистрирани по лична карта. А може и от всяко друго подразделение – на принципа на единната система на НАП. Просто ще стане по-бавно. Може да го получите и с електронен подпис.

Колко ще ви струва? Нула лева. Безплатно е.

Колко пъти ще се разходите до НАП? Ако наистина нямате задължения – веднъж. До скоро за тези удостоверения се чакаше 7 работни дни, но сега държавната администрация се е посмилила над бедните данъкоплатци и се е сетила, че може да ги издава и веднага. Не винаги, но в повечето случаи.

Ако имате задължения? Ще си ги платите и ще отидете втори път, за да си вземете удостоверението  „чисто“.  А може и да подадете молба за погасяване по давност на някои от тях:) Но това е тема за друга статия.

Внимание! Същото удостоверение издават и общините, но не ви върши работа! Как ще разберете, че не сте на правилното място? Ще ви поискат да си платите за него. Помнете, че нужното ви удостоверение от НАП винаги е безплатно!

Забележете! Някои банки вече имат електронен достъп до НАП и няма да ви се наложи да вадите това удостоверение. Ура! Може да напредваме със скоростта на охлюв инвалид по отношение на бюрокращината, но все пак напредваме. 

Ако не сте женени – за вас документалната сага приключва дотук.

Ако сте женени…

  1. Удостоверение от РИОС – Регистъра на имуществените отношения на съпрузите

С други думи – удостоверение, от което да е видно дали случайно или не съвсем случайно не сте решили да сключите брачен договор или не сте решили да избегнете общоприетата брачна норма „придобитото по време на брака е общо“ и да сте взели решение да е „разделно“.

С него може да се снабдите от същата тази Агенция по вписванията /за София – ул. Елисавета Багряна № 20/, от която ще си набавите и удостоверението за тежести за имота. Т.е. ако ви се налага да се снабдявате с удостоверение за тежести – с едно ходене до Агенцията ще се снабдите и с документа от РИОС.

Колко пъти ще се разходите? Ако сте решили вие да си го вадите – веднъж. Взема се веднага и се чака около 10-15 минути. Може и въобще да не се разхождате. С това удостоверение може да ви снабди и нотариусът, при когото ще учредите новата ипотека. Както и всяко неупълномощено лице, защото това е публична информация. Всеки, който ви знае ЕГН-то.

Колко ще ви струва? Точно 10 лева. 

Това са всички документи, с които трябва да се снабдите от институциите по отношение на вас самите.

Остават документите за имота, които ще купувате и/или ипотекирате.

Ако имате въпроси или нямате време да четете – просто ми се обадете или ми пишете, за да ви посъветвам какво да направите във вашия конкретен случай.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още