Категории
Архив Архив

Блог

Документи за кредитоискателя, необходими при ипотечен кредит – всичко, което трябва да знаете

Желаете да вземете ипотечен кредит /или пък не желаете, но ви се налага/ или да рефинансирате вече съществуващ?

Ето кои са документите, с които трябва да се снабдите, що се отнася до вас самите, като кредитоискатели:

  1. Удостоверение за семейно положение

Ще се снабдите с него от общината, в която сте регистрирани по лична карта – служба ЕСГРАОН. А специално за София, ако живеете в столицата, но сте регистриран по лична карта в провинцията, може да изискате това удостоверение от всяка една община в София. Вече и родните общини се научиха да ползват единната електронна система на ГРАО.

Колко ще ви струва? Между 5 и 10 лева. И не, няма да чакате повече от 10-15 минути. Дори в София.

Колко пъти трябва да отидете до общината? Два пъти – за подаване и за получаване.

Може да го вземете и с електронен подпис, но към момента, в който актуализирам тази статия, все още само една-единствена банка признава това удоставерение, извадено с електронен подпис. Защо? Тук съм без коментар. С какъвто ни е материалът – с такъв ще работим!

  1. Удостоверение за липса или наличие на задължения

Познато на служителите  НАП като Удостоверение по ч. 87, ал. 6 от ДОПК.

Ще се снабдите с него от подразделението на НАП към общината, в която сте регистрирани по лична карта. А може и от всяко друго подразделение – на принципа на единната система на НАП. Просто ще стане по-бавно. Може да го получите и с електронен подпис.

Колко ще ви струва? Нула лева. Безплатно е.

Колко пъти ще се разходите до НАП? Ако наистина нямате задължения – веднъж. До скоро за тези удостоверения се чакаше 7 работни дни, но сега държавната администрация се е посмилила над бедните данъкоплатци и се е сетила, че може да ги издава и веднага. Не винаги, но в повечето случаи.

Ако имате задължения? Ще си ги платите и ще отидете втори път, за да си вземете удостоверението  „чисто“.  А може и да подадете молба за погасяване по давност на някои от тях:) Но това е тема за друга статия.

Внимание! Същото удостоверение издават и общините, но не ви върши работа! Как ще разберете, че не сте на правилното място? Ще ви поискат да си платите за него. Помнете, че нужното ви удостоверение от НАП винаги е безплатно!

Забележете! Някои банки вече имат електронен достъп до НАП и няма да ви се наложи да вадите това удостоверение. Ура! Може да напредваме със скоростта на охлюв инвалид по отношение на бюрокращината, но все пак напредваме. 

Ако не сте женени – за вас документалната сага приключва дотук.

Ако сте женени…

  1. Удостоверение от РИОС – Регистъра на имуществените отношения на съпрузите

С други думи – удостоверение, от което да е видно дали случайно или не съвсем случайно не сте решили да сключите брачен договор или не сте решили да избегнете общоприетата брачна норма „придобитото по време на брака е общо“ и да сте взели решение да е „разделно“.

С него може да се снабдите от същата тази Агенция по вписванията /за София – ул. Елисавета Багряна № 20/, от която ще си набавите и удостоверението за тежести за имота. Т.е. ако ви се налага да се снабдявате с удостоверение за тежести – с едно ходене до Агенцията ще се снабдите и с документа от РИОС.

Колко пъти ще се разходите? Ако сте решили вие да си го вадите – веднъж. Взема се веднага и се чака около 10-15 минути. Може и въобще да не се разхождате. С това удостоверение може да ви снабди и нотариусът, при когото ще учредите новата ипотека. Както и всяко неупълномощено лице, защото това е публична информация. Всеки, който ви знае ЕГН-то.

Колко ще ви струва? Точно 10 лева. 

Това са всички документи, с които трябва да се снабдите от институциите по отношение на вас самите.

Остават документите за имота, които ще купувате и/или ипотекирате.

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация