/Какво ще правя, ако лихвата по кредита ми се вдигне?

Какво ще правя, ако лихвата по кредита ми се вдигне?

Споделете тук:

„Ами ако лихвите хвръкнат нагоре? Какво ще правя тогава?“

Чувам тези въпроси да звънят отчетливо през всичките години, през които консултирам клиенти за кредити. У някои виждам въпроса в очите. То дори не е въпрос, а е глождеща тревога.

Страхът, че лихвите ще се вдигнат, е страх, който имат повече хора, отколкото може да си представите. И ако си мислите, че това е нормално, уверявам ви, че не е.

Не е нормално да вземеш кредит за 30 години и 30 години всеки божи ден да трепериш, че лихвите може да се покачат.

Този страх се лекува много бързо. Рецептата е изключително проста. И тя е рецепта не само за страха от покачване на вноската, но е валидна за почти всички видове страхове.

Просто се изправете срещу него!

Звучи ви отнесено и банално?

Нека илюстрирам.

Загледайте се пак в тревожните въпроси и вижте думите в курсив:

 „Ами ако лихвите хвръкнат нагоре? Какво ще правя тогава?“

Достатъчно е да промените само думите, които към подчертала, за да спите една идея по-спокойно, ако сте решили да се обвързвате с банка.

Ето как:

„Ами когато лихвите се вдигнат? Ако това стане сега? Какво ще направя сега?“

Да, знам че вие вземате кредит именно сега, защото лихвите в момента са изгодни. Но е наивно да вярвате, че винаги ще е така.

Какво правим тогава?

Най-обикновени халваджийски сметки.

Пример: В момента ви предлагат лихва 3%. Това е супер. Какво правите вие? Представяте си, че лихвата ви става 6%. Точно така – вдигате я двойно. Виждала съм хора, които си предвиждат до 1% – 1.5% покачване на лихвата. Пак е нещо, но съвсем не е достатъчно. Използвайте силата на въображението си – удвоете смело лихвения си процент и вижте каква вноска ще се получи. Направете го сега, преди да сте изтеглили кредита, защото  – повярвайте ми – ако не го направите сега, ще го мислите нощем, будейки се с тревога. И ако искате да се предизвикате докрай – направо си представете лихва по ипотечен кредит от 10%. Не е фантасмагория. Сигурна съм, че някои от вас добре си спомнят времена и с по-високи лихви по ипотечните кредити.

Ключът за палатката е да го сметнете, а не да го мислите!

Защо?

  1. За да си го представите и да го преживеете.
  2. За да видите, че не е чак толкова страшно въпросното повишение в лихвите. Но това е тема за друга статия. С неудобство ви информирам, че все още много хора мислят, че след като лихвата им се покачи двойно, и вноската им ще скочи два пъти. Е, не е точно така. Даже никак. За онези, които ги мързи да смятат, ще ви покажа цифрите в следваща статия.
  3. За да си направите сметката не само за момента, но и за в бъдеще. Ако разсъждаваме от позицията, че лихвите със сигурност ще се покачат, на практика елиминираме възможността за неприятни изненади.

Рецепта за здрав сън на кредитоискатели:

Очаквайте най-доброто, но се гответе за най-лошото! Не мислете, а просто сметнете!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още