Категории
Архив Архив

Блог

Анализ на пазара на недвижими имоти: Какво показват цифрите за 2018 г.? И какво да очакваме за 2019 г.?

Накъде ще върви пазарът на имоти през 2019 г.?

За да можем да си отговорим на този въпрос – логично е да погледнем назад – към изминалата 2018 г.

Какво беше положението в София?

Символичен ръст от 0.20 % за 2018 г. спрямо 2017 г. отчита гр. София в покупко-продажбите на недвижими имоти.

Продажбите за столицата за 2018 г. са с общ брой 28 232 – само с 57 броя повече от вписаните през 2017 г. – 28 175  броя.

Казано по друг начин – в София през 2018 г. пазарът, що се отнася до броя продажби на имоти, се е запазил на нивото от 2017 г.

В сравнение с 2017 г. обаче, когато в столицата сделките бяха отчели ръст от 6.40 % спрямо 2016 г. – този ръст всъщност си е забавяне или регулиране на пазара. А спрямо предходните 2015 г. и 2014 г. си е направо стоене на едно място.

Какво се случи в страната през 2018 г.?

Спад с 0.84 % за 2018 година спрямо 2017 г. за покупко-продажбите на недвижими имоти за страната отчете статистиката на Агенция по вписванията – Имотен регистър.

Продажбите за страната за 2018 г. са с общ брой 212 586 – с 1 799 броя по-малко от вписаните през 2017 г. – 214 385 броя.

В сравнение с 2017 г. обаче, когато в страната сделките бяха спаднали с 6.21 % спрямо 2016 г. – този спад за страната всъщност изглежда като умерено наваксване на пазара.

Как изглеждат сделките, разпределени по тримесечия?

От 2005 г. насам /това е годината, от която има официално обявена статистика на сделките на Агенция по вписванията – Имотен регистър/ всяка година се повтаря един и същи сценарий, що се отнася до тримесечията. Традиционно слабо първо тримесечие на годината. Традиционно по-силни второ и трето тримесечие. Задължително пиково четвърто тримесечие в цялата страна. А в София – истинска лудница. Всяка година от вече 17-те години, през които се занимавам с имоти, стане ли ноември-декември – имам чувството, че хората си мислят, че никога повече няма да се строят жилища. И ако не си купят имот точно в този момент, то най-вероятно или светът, или жилищата на тоя свят ще свършат.

Тази тенденция се запази и през 2018 г. в София.

Същото беше и положението в страната.

Какво ни очаква през 2019 г.?

Припомням, че в София пазарът на покупко-продажбите стигна дъното през 2012 г. Оттогава с всяка година сделките с имоти започнаха да растат с доста смели темпове. През 2018 г. е факт, че пазарът в София рязко успокои забързаните си до този момент темпове.

Обръщам внимание, че под „успокояване“ за 2018 г. имам предвид брой сделки /покупко-продажби/, а не цени. Положението с цените през 2018 г. беше друго.

Не можем да пренебрегнем задържането на броя сделки в столицата. И тук големите въпроси са: „На какво се дължи това?“ и „Какво да очакваме занапред?“.

Хората, които се интересуват от материята, ще се разделят главно на два „лагера“. Едните ще видят в това задържане на броя сделки предвестник на може би бъдещ срив на пазара. Другите ще погледнат оптимистично на тези цифри, виждайки в тях саморегулация на пазара и една бъдеща по-голяма стабилност. Има и оптимисти, които смятат, че цените ще продължават да вървят бясно нагоре, а заедно с тях – и броя сделки, но смятам, че техният глас ще бъде все по-тих.

Кои ще се окажат прави?

Какво да очакваме за предстоящата 2019 г, а и за следващите няколко години?

Смятам, че цифрите и в този случай биха могли да ни помогнат. Но не цифрите, сравняващи само 2018 г. с 2017 г., а един по-дълъг поглед назад във времето. Защо? За да се проследят не само София и страната като цяло, но и останалите по-големи градове. Това първо, но не първо по важност.

Още, за да се проследи пазарът на ипотеките през всичките тези години от 2005 г. до 2018 г., за които имаме статистика. Защо ипотеките? Логично – защото финансирането на жилище със заемни средства с годините заема все по-голям дял в сделките с имоти.

Дали очакваното, макар и символично на първо време, вдигане на лихвите по кредитите през 2019 г. ще се отрази на пазара на имоти? Най-вероятно – да. Въпросът е: „Как ще се отрази?“.

Повечето хора си мислят, че няма нищо по-хубаво от ниската лихва по жилищен кредит, която лихва – ако може – всяка година да продължава да се понижава.

Аз не съм съгласна с това. Смятам, че да поспре летежът надолу на лихвените проценти по жилищните кредити и вкарване на по-строги критерии за отпускане на ипотечни кредити би се отразило особено отрезвяващо на пазара ни. А пазарът ни през последните години определено имаше нужда от вкарване на малко здрав разум.

Правят ли си хората сметката, че колкото по-ниски са лихвите, колкото по-достъпно и неразумно високо е финансирането от банките, толкова по-високи стават цените на имотите? Да, не плащат високи лихви, но плащат по-високи цени. Истината е, че повечето хора никога не са си правили тази сметка. А тя е плашещо показателна.

Затова тази година ще вляза в повече цифри и конкретика в анализите си.

Следващият такъв ще бъде на 15.02.2019 г. За големите градове в страната. За София и страната през последните 14 години. За броя на ипотеките през всичките тези години и какво беше различното за 2018 г. в ипотечното кредитиране.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация