/Защо стъклените сгради не са добри за живота на хората в градовете

Защо стъклените сгради не са добри за живота на хората в градовете

Споделете тук:

За градовете, които стават… гладки.

За новите градски центрове, изградени от бетон и стомана и покрити старателно със стъкло. За новите центрове, превзети от стъклото и окачените стъклени фасади. Стъкло, което е практично, икономически по-изгодно, удобно за поддържане и подмяна.

Стъкло, което обаче е и студено и безлично. Материал, който – според  Джъстин Дейвидсън – убива обществените пространства и обезличава градовете. Материал, който ще ни лишава от история, ако не променим нещо в начина му на употреба и не го съчетаваме с останалите строителни материали – тухли, мед, камък, варовик, теракота, гранит.

Една интересна гледна точка на Джъстин Дейвидсън  – журналист, музикант и критик, относно съвременната градска архитектура. 

Роден в Рим, Дейвидсън завършва Харвард и по-късно получава докторска степен по музикална композиция в Колумбийския университет. През 2002 г. печели награда „Пулицър“ за критика, награда за критика на Американското дружество на редакторите на печатни издания  и наградата „Архитектурна журналистика“ от Американския институт на архитектите в Ню Йорк.

Ето как започва лекцията му в TED:„Представете си, че тази вечер, влизайки тук, бяхте открили, че всички в стаята изглеждат почти еднакво: неостаряващи, безрасови, общо добре изглеждащи. Човекът, който седи до вас, може да има особен вътрешен свят, но вие дори не го подозирате, защото всички са с един и същ празен израз през цялото време. Ето такова е ужасяващото преобразяване, което превзема градовете, само че се отнася за сгради, а не за хора.“

Заслужава се да се види това видео. Обръщам внимание, че снимката на синята сграда на корицата на видеото е снимка на… жилище за социално слаби.

Не го сравнявайте с тези у нас…

Джъстин Дейвидсън показва различни сгради от различни части на света. Общото между тях е, че всяка има своя уникалност и дух.

Като гледах видеото ми хрумна, че новите офис сгради, които плъзнаха и у нас са наистина доста еднакви. Разбира се, не може да се сравняват с калъпа на панелките, но за еднаквостта и студенината им ми се струва, че Джъстин Дейвидсън е доста прав.

Вие как мислите, дали Дейвидсън има право?

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг, споделете я в социалните мрежи!
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още