/Предварителният договор – какво представлява и има ли бланка за него

Предварителният договор – какво представлява и има ли бланка за него

Споделете тук:

Цялото му име е Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, но всички го знаят като Предварителен договор.

Структурата на предварителния договор на пръв поглед е фасулски проста:

Две страни – купувач и продавач.

Обект, който се продава /съответно купува/. В случая – недвижим имот.

Цена на имота – страните се уговарят каква да бъде тя.

Срок, в който ще бъде извършена сделката, както и при какви условия.

Често страните си отправят и вежливи „заплахи“ – елегантно се предупреждават едни други какво би се случило, ако не изпълнят поетите ангажименти.

В общи линии – това е: страни, обект, цена, условия, срокове, санкции.

За все още не разбрирате…

За да съществува предварителен договор трябва две страни да се уговорят в писмен вид кой ще продава, кой ще купува, какво ще се продава и купува, колко ще струва то, как точно ще се случи цялата тая работа, кога ще приключи цялата фиеста и ако някой реши да кривне от правия път – ще има ли възмездие и ако да – какво ще е то.

Звучи просто, нали? Измамно просто. Вземаш бланката и попълваш празните места.

Задължителен ли е предварителният договор?

По закон не е. Сделката може да се сключи и без предварителен договор. Но при по-голямата част от сделките с имоти – предварителният договор е повече от задължителен. Защо така е тема на друг разговор.

Предварителният договор би могъл да бъде изключително важен, но и напълно излишен. Може да представлява заплаха, но и буквално да спаси този, когото защитава. Може както да защитава, така и да уязвява.

Всичко може да бъде. Без едно.

Предварителният договор не може да бъде бланка. Такова животно „бланка на предварителен договор“ няма. Знам, че при Чичо Гугъл ще намерите десетки такива документи, кръстени „бланки“ или „образци“ на предварителни договори и въпреки това продължавам да твърдя, че няма бланка на предварителен договор.

„Продавам си имота. Ще ми дадеш ли някаква бланка на предварителен договор да си го попълня, за да не те занимавам?“ – честа молба на мои приятели, които продават имоти в провинцията.

Договорите много приличат на хората. Хората са едновременно еднакви – глава, тяло, крака, ръце… Повечето човеци се раждат по „стандарт“. Но я ми кажете – как изглежда бланка на човек? Не в учебниците по анатомия, а в живота. И дали би ви свършила работа подобна бланка?

Защо описвам договорите като живи същества?

Едната хипотеза е, че просто да ми се е разхлопала дъската повече от обикновено.

Има и друга, обаче. Възможно е всеки договор да е различен, защото се ражда от договорките на различни страни, които пък имат свои специфични нужди и очаквания. Хора, които имат различна толерантност към риска различни притеснения, различна лична история.

Понякога една дума може да промени или обърне смисъла на целия договор. Така, както един ген е достатъчен да направи човека различен от друг човек.

В един идеален свят на хора, които:

  • не лъжат, не мамят, никога не са го правили и занапред нямат намерение да го правят;
  • са направили пълна проверка както на документите, с които разполагат и са набавили всички необходими за сделката документи;
  • са 100 % сигурни, че ще успеят да финансират сделката, наясно са как точно и в какви срокове ще стане това;
  • не очакват никакви изненади и могат да гарантират, че нищо непредвидено няма да се случи – включително да се разболеят, фалират, загубят парите си, закъснеят с плащания, закъснеят или не успеят да набавят документи или просто вземат, че умрат;
  • няма абсолютно никаква опасност да си промени мнението относно сделката – да се откажат да продават или купуват, да вдигнат цената или да се опитат да я намалят, да решат, че сроковете или условията, които са вече уговорени не ги устройват;
  • могат да гарантират, че всички институции, с които е обвързана сделката, ще работят перфектно, адекватно и в тяхна полза.

В такъв идеален свят щеше да има бланка на предварителен договор и името й щеше да бъде ПредварителниЯТ договор.

Важен ли е предварителният договор?

Ако ще разписвате такъв – то за вас той е изключително важен. И тогава трябва много, ама много да внимавате.

В такъв случай може би по-добре да си спестите главоболията и да не подписвате предварителен договор? Може би направо сключване на окончателен договор /нотариален акт/ е по-разумният вариант?

Понякога дори най-калпавият предварителен договор е по-добре от никакъв. В други случай – и най-брилянтният предварителен договор може да се окаже опасен за някоя от страните.

Защо с толкова много думи не ви отговорих конкретно?

Защо не ви отговорих поне дали да сключите или не предварителен договор?

Защото всички случаи са различни. На мен самата ми се е случвало да забранявам на един клиент да сключва предварителен договор, а на друг да забранявам да подпише нотариален акт, преди да е подписал предварителен договор. Защо?

Защото както няма хора бланки, така няма как да съществуват и ситуации или договори бланки.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още