/Да „пазиш“ нотариалния си акт – смехотворна мярка за сигурност

Да „пазиш“ нотариалния си акт – смехотворна мярка за сигурност

Споделете тук:

„Стискат ги тия нотариални актове! Стискат ги, все едно са крака на мома по турско време преди първата й брачна нощ. Стискат ги и не знаят, че колкото повече се инатят и ми пречат да си върша работата, толкова повече ми иде да им покажа, че мога да се сдобия с копие, още преди да са стигнали до дюшека с мухлясалите хартии. Преди те самите да са си намерили златния „натурален“ акт“. 

Пия кафе с колега-зевзек и се забавлявам с анализите му за психологията на средностатистическия продавач на недвижим имот. Малко дебелашки, но много верни.

Наплашен, недоверчив и притеснителен човек – това е в повечето случаи продавачът на имоти у нас.

Страхува се най-вече от нещата, за които е чувал. И, разбира се, изобщо не се сеща да се притесни за неща, които наистина са си за притеснение. Не, защото е глупав. Не. Просто никой не му ги казва.

Ето ви абсолютен факт:

С копие от документа ви за собственост, стига той да е вписан в Агенция по вписванията – Имотен регистър, може да се сдобие абсолютно всеки. Достатъчно е да има 3 лева за първата страница на акта и по 10 стотинки за всяка следваща /в сайта на АВ пише по 2 лева за всяка следваща страница, но това е стара информация – сега е още по-евтино:)/, да си носи личната карта и да знае точно какво да направи. И да, всичко това е напълно законно.

Абсурдно е, че ми се налага да „успокоявам“ клиентите си продавачи, които ми предоставят копие от нотариалните си актове, като ги съветвам да надраскат копието и да напишат върху него „Копие“, „Не е оригинал“ или любимото ми „Не е за продажба“.

Дали съм наясно, че това е тотална глупост? Разбира се.

Но все още хората отказват да повярват, че в дигиталния ни свят, свят в който можеш да получиш информация за абсолютно всичко, стига да знаеш как, стискането и пазенето на разни хартии или драскането по тях по никакъв начин не може да те предпази. Но това е факт.

Защо пиша всичко това?

Не, за да ви плаша излишно. Напротив! Колкото и странно да звучи, опитвам се да ви успокоя. Опитвам се да ви кажа, че трябва да се притеснявате не толкова от хората, които познавате и на които знаете, че сте дали копие от нотариалния си акт. Особено ако сте го направили достатъчно интелигентно и сте си осигурили доказателство на кого какво сте давали.

Един истински изпечен мошеник няма да ви се моли да му давате копия от документите ви за собственост. Нито личните ви данни.

Не е нужно човек изобщо да е мошеник, за да знае как да се сдобие с копие от нотариалния ви акт. Не е нужно да знае дори имената и ЕГН-то ви.

Достатъчно е да знае къде се намира имота ви.

Но как е възможно това?

Защото от 10 години насам у нас упорито се изготвя кадастрална карта. За София тя е почти готова. Кадастралната карта и регистри, разбира се, е нещо много хубаво. Но тя създава и доста възможности за снабдяване с информация. Както от добронамерени, така и от злонамерени персони.

Защото имаме Имотен регистър към Агенция по вписванията. И той е прекрасен инструмент. Но и той, както всеки инструмент, зависи от това кои ръце го ползват. Или може да е полезен, или – да навреди.

Законно ли е да можем да се снабдяваме с копия от чужди документи за собственост?

Да! Категорично.

След влизането на GDPR у нас на 25.05.2018 г. би трябвало да е по-трудно. Всеки, който „рови“ в системите ИКАР и КАИС, без да има позволение на лицата, които проверява, би следвало да си осигури писменото им разрешение за това. Как и дали това ще стане, е друга тема.

„Защо системата позволява да се случва подобно „безобразие“? Всеки да може да се сдобие с копие от нотариалния ви акт!“

Все още не мога да чета мисли, но нещо ми подсказва, че вече сте си задали този въпрос.

Има сериозни причини тези регистри да са абсолютно наложителни.

Защо така – ще обясня в следваща статия.

От тази статия е достатъчно да разберете само едно…

Ако сте наели някого да ви продаде имота или искате да ви защити юридически, не му пречете да си върши работата. Ако той е достатъчно знаещ и опитен – има начин да стигне до копие от нотариалния ви акт.

Но защо да го прави наистина?

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още