/Топ 3 на най-лошите застраховки живот, обвързани с ипотечен кредит

Топ 3 на най-лошите застраховки живот, обвързани с ипотечен кредит

Споделете тук:

 

Убедена съм, че застраховката живот е нещо добро и нужно, когато имаш ипотечен кредит. Защо – съм обяснила тук.

За да си изберете, обаче, подходяща застраховка живот – ви трябват поне две висши образования, детективски нюх и вечност и половина време.

Защо?

За да се ориентирате кой, с колко и как се опитва да ви набута.

Истината е, че българинът рядко осъзнава колко важна е застраховката живот. Особено, когато имаме намесена ипотека.

Вината, обаче, не е в некомпетентността на кредитоискателите.

В крайна сметка – в никой университет не ни учат как да бъдем образовани кредитоискатели, нали така?

Проблемът е, че повечето застраховки живот, които ви предлагат банките, са си чиста проба набутвация и печалбарство на чужд гръб.

За някои от типовете застрахователни абсурди съм писала тук. Но сега искам да обърна специално внимание на един особено нагъл начин на застраховане. И му обръщам специално внимание не за друго, а защото той е пряко свързан с ГПР-то /годишният процент на разходите/ по всеки един кредит. А хората какво гледат? Обикновено само лихвата и в редки случаи – таксите.

В тази статия ще разгледам първия тип от Топ 3 на най-лошите застраховки живот, обвързани с ипотечен кредит.

Застраховка живот върху първоначалния размер на кредита – от първата до последната година на кредита!

Обяснявам принципа…

Представете си, че кредитът ви е 100 000 лева за 20 години при годишна лихва 5 %. На първата година вие плащате застраховка живот, която да покрие пълната сума на кредита, т.е. 100 000 лева. С всяка изминала година главницата ви  ще намалява. На десетата година би трябвало от главницата да са останали за погасяване около 62 000 лева. На деветнайстата година – около 7 700 лева. Вие, обаче, ще си плащате застраховката живот все върху 100 000 лева. От първата до последната година. А нали се сещате, че това излиза малко скъпичко. И за какво? За да може застрахователят да плати на банката кредита ви, вместо вас, в случай че решите да си заминете от този свят, без да сте искали позволение от банката.

Но нали идеята е да се изплати на банката оставащото от главницата, а не първоначалният й размер?

Каква  е тогава логиката да се плаща от първия до последния месец все върху най-високата сума?

Логиката е желязна и тя е финансова. Нарича се алчност!

Ако са ви застраховали за 100 000 лева, а на вас ви остават да платите 7 700 лева, останалите 92 300 лева на кого трябва да се платят?Зададох този въпрос на няколко кредитни инспектори от различни банки. Всичките ми отговориха, че застраховката е „принципно в полза на банката“.

Какво означава това? Че банката ще получи цялата сума, дори от главницата да е останал само 1 лев дължими?

Попитах и застраховател. Такъв, който наистина си разбира от работата. И тогава той ми обясни, че в никакъв случай не би могло хипотетичните 92 300 лева да бъдат изплатени на банката. Ако някоя банка си позволи да поиска и тези пари, това би се водило „неоснователно обогатяване“. Тези 92 300 лева би трябвало да се изплатят на наследниците на починалия.

И това щеше да звучи добре, ако всъщност банките не обясняваха на клиентите си, че „застраховката покрива кредита“. На пръсти се броят хората, които са наясно, че има застраховка не само върху остатъка от кредита, но и върху първоначалния размер на кредита?

Как мислите, дали банките ви предлагат този продукт, за да осигурят евентуалната ви опечалена вдовица и рояк дечица? Да си имат да си харчат след вашата кончина.

Едва ли…

Дразнещото в този вид застраховка е, че кредитоискателят много рядко се информира върху кой размер всъщност се плаща премията на застраховката. Редно е, който плаща да има избор и той да реши дали иска да „осигурява наследнищите си“ с още допълнителни пари, или иска просто да не им завещае дългове.

Застраховката е в полза на банката.  

Никога не го забравяйте. И през тези 20 години, през които кредитоискателят ще плаща като поп, банката ще си вземе комисиона върху ежегодно изплащаната премия.  

А застрахователят?

Хм… я помислете малко. Да видим дали няма да се сетите за поне няколко банки, които правят застраховките, обвързани с кредити, към „свои“ застрахователи.

Дали няма банки, които имат дъщерни застрахователни дружества? Дали е случайно, че именно към тях ви предлагат да се застраховате?

Помнете! В повечето случаи имате избор.

Но, за да се възползвате от този избор – първо трябва да имате информация, нали така?

Решението е просто. Първо се консултирайте – после подписвайте!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още