Категории
Архив Архив

Блог

Наем или заем – да купя или да наема – кое е по-изгодно?

Почти всеки човек, който не притежава собствен дом, рано или късно се изправя пред въпроса – наем или заем. Да продължи да живее на квартира или да изтегли кредит и да закупи собствено жилище?

Имам ли  мнение по този въпрос? Определено – да! Но ми е изключително интересно да изследвам и мненията на останалите хора.

Ето как попаднах на Мирослав Запорожанов…

Бивш брокер от фондовата борса, работил в Австрия и в Германия, консултирайки някои от най-големите енергийни компании – OMV, Е.ОН и Shell. Изградил е една доста успешна маркетинг компания. Консултира някои доста известни имена в България /Наталия Кобилкина например/, както и онлайн предприемачи от САЩ, Канада и UK.

И какво е общото между цялото това впечатляващо CV и темата дали „наем или заем“?

Това, че младият предприемач имаше категорично мнение по въпроса.  Дори си беше направил труда да изготви онлайн продукт, за да го представи в детайли.

Миро Запорожанов – трябваше ми известно време, за да реша дали да го възприема като поредния смешник, говорещ глупости, или напротив – много да го харесам.

Харесах го! Макар и да съм готова да споря с него.

Защото пичът казва истината. А това не винаги е лесно.

Дали е странно, че точно аз ви препоръчвам, ако се чудите дали да купите или да наемете жилище, първо да изгледате образователните материали на Миро Запорожанов по въпроса.

Аз се изхранвам, помагайки на хората да купуват дом за себе си и за семейството си.

Миро прави точно обратното.

Прилага доказателства, че покупката на имот не е най-добрата инвестиция, която може да направи човек.

В пълния му курс в рамките на повече от 10 часа видеа, Миро методично и подробно доказва защо покупката на жилище не е инвестиция и какво представлява истинската инвестиция според него.

Ето някои от твърденията му:

  1. Покупката на имот изцяло със собствени средства в най-добрия случай запазва парите ви, но в никакъв случай няма да спечелите пари от това. Причината за това е, че хората не калкулират инфлацията в цената на имота си, нито се интересуват, че големите бумове в цените на имотите не се случват всеки 10-15 години, а са функция на един по-голям кредитен цикъл в икономиката. Историята за 100 години назад в най-развития имотен пазар в света /САЩ/ показва, че след инфлация доходността от инвестицията в жилищен имот е около 0.1%.
  2. Покупката на жилище с кредит, дори кредитът да е не повече от 50 % от цената на имота, е признак за лошо финансово решение, в сравнение с избора да останете да живеете под наем. Причината се крие в инфлацията и плаващите лихвени проценти, които в момента са на историческо дъно.
  3. Покупката на жилище с минимално самоучастие или /недай си боже/ без такова, разчитайки само на кредит, е равно на финансово самоубийство. Бидейки на историческо дъно /близо 0%/, през идните години лихвените проценти само ще вървят нагоре, а оттам и кредитът ви ще се оскъпява.

Мога да призная, че в този курс ще чуете само истини за финансовата страна на въпроса. Всичко е доказано в цифри и факти, а както знаем – когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Нещо обаче е убягнало на този талантлив анализатор…

Той разглежда покупката на имот като суха статистика. Като логично действие, в което един трезвомислещ човек сяда с белия лист пред себе си и чертае две графи. Наем срещу заем. В едната са плюсовете на покупката, а в другата са минусите. Сетне нашят герой попълва старателно графите, които графи са запълнени с прецизно изписани цифри. В едната графа е месечният наем /т.нар. „хвърлени на вятъра пари“/, в другата графа са вноските по евентуалния кредит, които често съвпадат с месечния наем, само че утежнени с всички такси, съпътстващи сделката по покупката на жилище, всички данъци, които ще трябва да плащате за удоволствието да притежавате имот, всички ремонти и застраховки, с които ще се нагърбите и не на последно място – с чудовището, наречено инфлация, което изяжда всичко по пътя си, включително и вашия имот – тухла по тухла или панел по панел.

Миро Запорожанов наистина категорично доказва, че покупката на имот, особено с кредит, е всичко друго, но не и инвестиция.

И препоръчвам горещо на всеки, колебаещ се дали да продължи да плаща наем, или да плаща заем – да изгледа образователните му материали.

Има само една грешка в концепцията му и точно затова съм напълно убедена, че колкото и да е перфектно проучването му по въпроса – хората, които ще изгледат курса му /дори тези, които ще платят за пълния курс, за да разберат цялата истина!/ – няма да се възползват от съветите му.

Защо?

Той твърди, че хората правят грешката да избират заема пред наема, защото не са достатъчно образовани.

Той твърди, че брокерите не казват на клиентите си цялата истина, или защото умишлено я крият, или защото не я знаят. Неговата теза е, че ако хората знаеха цялата истина – те просто щяха да вземат различно решение. Решение, в полза на наема.

Сега ви предизвиквам, всички вас, които се чудите – наем или заем!

Аз твърдя, че дори да се информирате за всички прецизно представени цифри в полза на наема и в ущърб на покупката на собствен дом – това няма да повлияе на решението ви да купите дома си.

Аз съм брокер, знам цялата истина и не се страхувам да ви я кажа. Знаете къде да се запознаете с нея, преди да решите – наем или заем.

Изгледайте внимателно образователните материали на Миро. Те наистина са чудесни и биха ви свършили работа, стига да се възползвате от тях. Но от информацията в материалите на Миро няма да се възползват и 5 % от вас /Съжалявам! Обещах да казвам само истината!/.

И когато се информирате – ще ви кажа точно какво ще се случи. За известно време ще останете изключително впечатлени от видеата. Ще започнете да смятате и ще се уверите, че всички сметки на Миро са абсолютно точни.

Ще се разколебаете за покупката на жилище… за седмица или месец. И после, все пак, ще купите жилище.

Защо?

Защо хората купуват собствено жилище, вместо да живеят под наем цял живот, въпреки че наемът може да се окаже много по-изгоден, чисто финансово?

На тази тема ще се спра подробно в следваща статия.

За да можете, когато някой ден не издържите и все пак тръгнете на покупка – поне ще го направите с ясното съзнание защо купувате.

Без заблуди!

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация