Категории
Архив Архив

Блог

Има ли наказателна такса предсрочно погасяване – за новите и за старите кредити

Нека, за да няма никакво съмнение, да отговоря категорично на въпроса кога има и кога няма наказателна такса предсрочно погасяване на кредитите на потребителите.

Какво е положението при потребителските кредити?

Законът за потребителския кредит от 21.07.2014 г. казва, че наказателна такса при предсрочно погасяване на потребителски кредит няма. Има ли „вратичка“ за кредитора, обаче! Май има… Кредиторът не може да ви удари с такса,… освен ако не сте се възползвали от фиксирана лихва. Ако лихвата ви е плаваща – проблеми няма, но ако сте решили да се „осигурите“ с лихва, която не може да мръдне за определен период, то и вие най-вероятно няма да може да мръднете за същия период, без банката да ви начисли наказателна такса. Някои биха го нарекли вратичка, но за други това би било справедливо обезщетение. Въпрос на гледна точка. Както каза един софийски нотариус в телевизионно интервю: „Не бъркайте законното със справедливото!“.

Да видим сега какво е положението с ипотечните кредити.

Въпросът с тях се ипотечните кредити се урежда в приет през 2016 г. закон с култовото име „Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители“. Ако четете наименованието на закона ще си помислите, че това е специално създаден закон за хората, които искат да си купят жилище. Т.е. ако ви трябват едни пари за ремонт да речем и решите да си заложите собственото жилище – излиза, че не влизате в графата на този закон. Но не е така! Още в чл.1, ал.2 на закона е уточнено, че се отнася и за кредитите „обезпечени с ипотека“. Така че – аз ще си наричам упорито този закон с името „Закон за ипотечния кредит“.

Какво се промени с този закон?

Още в Закона за потребителския кредит от 2014 г. наказателната такса предсрочно погасяване и за новоотпуснати, и за стари кредити отпадна – стига да са изминали 12 месеца от сключването на договора за кредит. Размерът на наказателната такса не може да надвишава 1 % от сумата, която се погасява предсрочно. В Закона за потребителския кредит, който по неволя обслужваше и ипотечните кредити до 75 000 евро обаче, законодателят беше оставил възможност на кредитора да има право да начислява наказателна такса предсрочно погасяване за целия срок, в който потребителят ползва фиксирана лихва. Това на практика означаваше, че ако сте избрали да речем 10 години фиксирана лихва /продукт, който например преди време се предлагаше от една от банките/ – през този 10-годишен период банката имаше право да ви начисли наказателна такса, ако решите да рефинансирате кредита си или да го погасите предсрочно със собствени средства. След обнародването на Закона за ипотечния кредит през 2016 г. /със странното име Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители/ това право на кредитора вече е минало.

Нещата са ясни и прости.

През първите 12 месеца от сключването на договора за кредит – кредиторът ви има право да ви начисли 1 % наказателна такса, ако решите да се разведете с него.

След 12-тия месец – наказателна такса няма!

Независимо какъв тип лихва сте избрали и независимо колко е размерът на кредита ви.

Това положение е еднакво, както за новоотпуснатите, така и за всички стари кредити.

Ако са минали 12 месеца от сключване договора за кредит – няма наказателна такса предсрочно погасяване.

Сигурна съм, че много от вас вече са си помислили, че тази новина тях не ги засяга.

Те нямат намерение да рефинансират кредита си – мислят си, че не могат да го направят или просто ги мързи.

Ами недейте!

Но фактът, че вече няма такса предсрочно погасяване и за стари кредити засяга най-много онези потребители, които са решили да останат при сегашния си кредитор.

Защо?

Защото точно те разполагат с перфектното оръжие за блъф, че имат намерение да рефинансират кредита си в конкурентна банка.

Защо да блъфират?

Много просто! За да си намалят лихвата и да си предоговарят кредита при много по-добри условия!

Няма да се уморя да пиша статии и да ви повтарям: ако вече имате кредит – най-лошото, което може да направите за себе си и за семейството си, е да си седите и нищо да не правите.

Имате много повече възможности, отколкото предполагате! Но не забравяйте, че кредиторът ви е този, който ще се опита да ви убеди, че нямате никакъв избор. Не, защото той е лошият, а вие сте добрите. Просто такава е играта.

Помнете! Това, че сте подписали договор и в договора е заложено определено условие – въобще не означава, че не може да промените това условие.

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация