/Подновяването на ипотеката при изтичане на 10-годишния й срок – защо е толкова важно за хората с кредити?

Подновяването на ипотеката при изтичане на 10-годишния й срок – защо е толкова важно за хората с кредити?

Споделете тук:

Ако и вие сте от късметлиите, които са изтеглили ипотечен кредит преди 10 години – значи ви предстои подновяване вписването на ипотеката.

Какво ще рече това?

Вписването на ипотеката има давност и тя е точно 10 години.

Ето защо, за да си „върже банката гащите“ – преди да изтече този срок, кредиторът ви трябва да поднови вписването на ипотеката върху имота ви в Агенция по вписванията.

Какво означава това за вас и защо трябва да му обръщате внимание?

Както повечето неща на този свят – всяко събитие си има своята положителна и своята отрицателна страна.

Да започнем с лошите новини:

Щом ви предстои подновяване на ипотеката, значи ще трябва да платите за това. Да, вие като кредитополучател ще трябва да платите, а не банката. Бързам да обясня на вече възразяващите от вас, които си помислиха, че вече са платили веднъж при нотариуса /и то не малко, съгласна съм!/, за да се впише ипотеката. Ако не ви се вярва – прочетете си отново /за съжаление съм сигурна, че за някои от вас това ще е първият прочит…/ договора за кредит. В договора за кредит вашият кредитор прилежно е написал, че именно вие трябва да заплатите всички разходи за подновяване на ипотеката.

За какви пари става дума? Таксата е същата като за учредяване на законна ипотека. Като пример: таксата за остатък от кредит в размер на 50 000 лева е около 340 лева, на 100 000 лева – около 540 лева, на 150 000 лева – около 650 лева, а на 200 000 лева – около 760 лева.

Има и някои банки, които все още държат да се направи и нова оценка на имота. Естествено – пак за ваша сметка. Значи още около 120-140 лева. Обръщам внимание, че този тип банки са все по-малко, но все пак ги има.

Ами ако не платите? Как ще ви накарат насила?

Сигурно сте си задали вече тези въпроси…

Много лесно! Както ако откажете да си платите застраховката имот да речем. Начисляват ви въпросните суми като дължими върху остатъка от главницата по кредита. И естествено, започвате да плащате лихви и върху тях.

Ето защо, определено не е добра идея да тропате с крак като дете и да не ги плащате.

Какво да правите тогава?

Тук е ред на добрите новини:

Наближаването на десетата година от кредита ви трябва да ви служи като аларма, че именно сега е моментът, когато трябва да предприемете стъпки по промяна на условията по кредита ви. Намаляване на лихвата, отпадане на годишната или месечната такса управление, намаляване на срока, за да плащате по-малко лихви като цяло, предоговаряне на типа застраховки и т.н. С други думи – предоговаряне условията по кредита.

Защо точно в този момент?

Защото така или иначе ще трябва да платите едни пари – за подновяване на ипотеката или за нова оценка и за ипотека. Това е мощен коз в преговорите със сегашния ви кредитор. Защото всеки банкер знае, че точно това е моментът, в който кредитоискателят, който има елементарна финансова култура, ще си направи сравнение колко би му струвало, за да остане при сегашния си кредитор и колко – за да премине към друг. Знаят го и банките от конкуренцията и са особено стимулирани да дадат неприлично изкушаваща оферта, за да измъкнат добрия платец от портфейла на сегашния му кредитор.

Но не си мислете, че ви давам съвет да рефинансирате кредита си на всяка цена в друга банка. Напротив! Съветвам ви да убедите банкерите си, че имате намерение да рефинансирате кредита си в друга банка. Така е възможно с минимални усилия да получите като „подарък“ от сегашния си кредитор по-добра лихва и по-добри условия като цяло. Ако сегашният ви кредитор се окаже дебелоглав и не повярва, че може да ви загуби – чак тогава бягайте при нов.

Надявам се, че стана ясно!

Гледайте на момента, в който ще се наложи да платите за подновяване на ипотеката си /при изтичането на 10-годишния период от учредяването й/, като на подарък.

Дали ще платите таксите за подновяването на ипотеката, но междувременно ще сте получили много по-изгодна лихва, или ще се „разведете“ с досегашния си кредитор и ще приемете много по-добро предложение на друг – винаги печелите.

Губите само, ако нищо не предриемете!

Помнете, че мечтата на сегашния ви кредитор е именно кредитоплащач, който псува „банките-изедници“, но никога нищо не предприема!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още