/„Дупнишка популярна каса“ – за общото между финансовите пирамиди и имотните измами

„Дупнишка популярна каса“ – за общото между финансовите пирамиди и имотните измами

Споделете тук:

Поредната финансова пирамида – „Дупнишка популярна каса“.

Историята накратко:

Едни хора си вложили парите в „Дупнишка популярна каса“ – структура, която им обещала уникално примамливи лихви. Направо невероятни лихви  – от 9 % до 18 % на годишна база. В един момент, в който банките започнаха да вземат пари под формата на месечни такси, за да ни съхраняват парите – тези лихви наистина са като излезли от „Алиса в страната на чудесата“.

Защо са се подвели хората?

Дежурният отговор е – от глупост или от алчност. Но нека си кажем истината. Кой от нас не е правил глупости и не е проявявал алчност?

Изслушах внимателно как разсъждаваха част от „ужилените“, които бяха интервюирани и си дадох сметка, че техните разсъждения отразяват много ясно защо интелигентни иначе хора попадат в наглед смешни капани. Направиха ми особено впечатление коментарите на двама от тях.

Единият  – мъж на средна възраст, който очевидно се беше опитал да проучи структурата, на която е поверил /а в последствие подарил/ парите си. Цитираше Закона за кооперациите. Явно не се беше доверил сляпо на това, което му обещават, а е отделил от времето си, за да прочете въпросния закон и да прецени има или няма риск за парите му.

В Закона за кооперациите съвсем логично е описана каква може да бъде дейността на кооперациите. Откъде могат да увеличат печалбата си. Кооперациите имат право да инвестират. Представете си ги като сдружение от хора, които събират едни пари, които пари група образовани и алтруистично настроени специалисти управляват, инвестират, „въртят умно“ така да се каже. И после от въпросното „въртене“ се трупат печалба, която е в пъти по-голяма от нормалните лихви по депозитите. Все едно имаш бизнес, който някой друг управлява. Един вид – член съкоооператорите са нещо като инвеститори.

Звучи логично. Звучи добре.

Има само две подробности, които са пропуснали вложителите в „Дупнишката популярна каса“.

Първият пропуск е, че тя е „кооперация“. Кредотно-спестовна кооперация „Дупнишката популярна каса“. Това, преведено, означава вид „фирма“. Вложителите стават част от един вид фирма. С всички плюсове, които включват възможност за по-високи печалби, но и с неимоверно големия минус, че си поверяват парите на… най-обикновена фирма.

Запомнете!

Както и да се е кръстила една фирма: „каса“, „спестовна“, „популярна“ – тя не е банка.

Защо това е толкова важно? Защото за нея не важат законите за банките. А един от най-важните закони, които би трябвало да интересува всеки вложител, е Законът за гарантиране на влоговете в банки. Това, че има такъв закон, не означава, че той се прилага за всички, които ви вземат парите!

Та въпросният човек е чел, проучвал, но не се е сетил да огледа ситуацията от абсолютно всички страни. И няма как. За това си има специалисти. Затова и на всичките си клиенти повтарям, че едно от най-важните неща е да знаеш какво да питаш. Ако не знаеш правилните въпроси – отговорите изобщо нямат значение.

Направи ми впечатление и нещо друго. Една дама сподели, че е вложила толкова много пари в „Дупнишката популярна каса“, защото познавала съпругата на собственика и тя била много… лъчезарна жена. Отстрани погледнато звучи невероятно да си повериш спестяванията на един човек, само защото „го познаваш“ и „ти е симпатичен“. И щеше да е смешно, ако не постъпваха така огромен процент от хората.

Личните ми наблюдения като брокер вече 15 години и занимаващ се с кредитно посредничество човек 10 години, е че огромен процент от „ужилените“ – независимо дали са измамени във връзка с имот, с неправилно подбран кредит или „изгорели“ във финансова пирамида – са свързани с някакъв вид познанство и симпатизиране.

От собствената ми фамилия двама човека закупиха имоти „на зелено“ в сгради, които най-вероятно никога няма да получат т.нар. Акт 16. На предупрежденията ми относно риска за подобен тип сделки  – отговорите и на двете пишман-купувачки бяха сходни: „Няма опасност! Инвеститорът го познавам! Много е готин! Много е свестен!“.

Съжалявам! Истината е, че обаянието и аурата на хората – категорично не гарантира нито завършването на една сграда, нито успешния завършек на една инвестиция, нито сигурността на парите ви.

Направете си експеримент и поразпитайте около себе си хората, които са загубили пари по подобен начин. Било инвестирайки в сграда, която после е останала незавършена или изгорели във финансова пирамида. Почти всеки един от тях се е предоверил на познат човек.

Неслучайна е приказката, че от враговете си можем и сами да се пазим, но имаме нужда някой да ни пази от приятелите ни.

Получава се така, защото към абсолютно непознатите винаги проявяваме повече предпазливост. А при всяка инвестиция – било в имот или давайки парите си на някого – е нужна трезва мисъл и известна доза здравословна предпазливост.

Когато срещу нас има познат и симпатичен човек  – тогава сваляме гарда. Човек е така устроен, че възприема познатите хора като приятели, а непознатите – като врагове. За съжаление – това често се оказва погрешно.

Фактът, че познавате лично един човек /понякога дори ваш роднина/ не го прави автоматично нито честен, нито способен човек. Ако хората разберат, че познатите им са само това – техни познати – убедена съм, че ще има в пъти по-малко измамени.

И не си мислете, че подвеждането от други хора  е винаги умишлено деяние.

В бизнеса с имотите да речем много често срещана схема е да закупиш имот от човек, който за пръв път строи сграда, само защото го познаваш от години. Знаеш примерно, че е построил вече няколко къщи и ги е построил добре. Сега строи сграда. Инвестираш на „зелено“. И в един момент нещо се обърква. Оказва се, със сградите е малко по-различно, отколкото с къщите. В следващия момент познатият инвеститор забягва в чужбина и ти пиеш една студена вода.

Вместо да инвестираш в сграда на някой, който е построил вече 20 сгради, ти си даваш парите на някой, който е построил само една сграда или въобще не е строил досега. Защо? Защото първият „не го познаваш“, а вторият го познаваш много добре или защото съседът ти е купил от него, а вие със съседа от години си пиете заедно ракията…

Хващате ли логиката в подобно поведение?

Аз я хващам. Но тя не е финансова, а чисто психологическа. Ето така се губят пари!

Ето защо, за да не губите, когато решите да инвестирате парите си – независимо в какво – винаги помнете, че:

  1. Прекалено голямата печалба почти винаги се оказва сиренце, подготвено за капана на мишката.
  2. Познат и близък човек не означава задължително честен и добър човек.
  3. Познат и близък човек не означава задължително професионалист.
Ако споделяте начина ни на мислене – споделете и тази статия или се присъединете към „Сделки с имоти“ в социалните мрежи!
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още