Категории
Архив Архив

Блог

Най-големият враг на рефинансирането на кредити

Знаете ли кой е най-големият враг на рефинансирането на кредитите?

Задавам този въпрос почти на всичките си клиенти. И те все си мислят, че знаят!

Ето част от най-честите отговори:

 • Банките /“Банкерите само гледат да ни подведат! Където и да рефинансирам кредита си, пак все на същата греда ще ударя“/;
 • Таксите предсрочно погасяване;
 • Времето /“Нямам време да се занимавам!“/;
 • Работодателят /“Не мога да навия шефа да ми превежда заплатата в друга банка!“/;
 • Ниските официални доходи /“Осигуряват ме на минималната заплата. Коя банка ще иска да ми даде по-добри условия от сегашния ми кредитор?!? Та аз едва взех този кредит!“/.

Ако и вие вече сте си помислили, че верният отговор е сред гореописаните – грешите!

Всичко това са оправдания, а не истински причини да не потърсите по-добра оферта и да намерите по-изгодни условия за кредита си.

Мързелът е истинската причина за повечето неосъществени рефинансирания на кредити!

„Не ми се занимава! “ – това е най-често чуваното оправдание, когато се отнася за рефинансиране.

И знаете ли колко малко са хората, които наистина го осъзнават и си го признават.

И как иначе? Как човек да се оправдае пред самия себе си, че отказва да спести немалко пари?

Как да обясни логически кредитоискателят с ипотечен кредит 100 000 лева, взет за 30 години, че отказва просто от мързел да спести едни 46 253 лева?!? Защото точно толкова ще спести от лихви, ако си намали лихвата от 7% на 5% . Нещо напълно постижимо при днешната ситуация към 2016 година /Да, това беше ситуацията през 2016 г., когато за пръв път пуснах тази статия! През 2021 г. човек може съвсем спокойно да си намали лихвата на 2.5% и пак се намират оправдания защо не го прявят…Поиграйте си с калкулаторите и вижте колко ще ви струва, ако стоите дори с 1% по-висока лихва, отколкото са пазарните/.

Как да се самозалъже кредитоискателят, че не мързелът е причината да спесити дори повече – 81 119 лева – ако освен лихвата, намали и срока на кредита си от 30 на 20 години?!?

Цифрите ви звучат бомбастично?

Не приемайте думите ми на доверие! Проверете сами. В мрежата има достатъчно достъпни калкулатори, които ще потвърдят моята калкулация.

А калкулацията е, че ако имате кредит в размер на 100 000 лева за 30 години – при годишна лихва 7% ще платите освен главницата и още допълнително 139 509 лева лихви. Вземате 100 000 лева – връщате 239 509 лева! Яко, нали!

Ако намалите лихвата на 5% – лихвите намаляват на 93 256 лева – пестите 46 253 лева.

Ако намалите и срока от 30 на 20 години – общо платената лихва намалява на 58 390 лева – пестите цели 81 119 лева.

За цялото упражнение може да се наложи да се „се занимавате“ месец или дори два. Не ежедневно, разбира се, но ще трябва да отделите поне ден-два за проучване и осмисляне на офертите. Ден-два за подаване на необходимите документи, още ден-два за получаването им. Ще трябва да отидете и до банката, за да подадете искане за кредит. Че може и да ви се наложи и няколко пъти да ходите до банката. Може и 5-6 пълни работни дни работа да ви се съберат за каузата…

Сега аз питам:

Колко от вас изкарват 46 253 лева на месец?

Колко от вас изкарват 81 119 лева на месец?

Дали си заслужава човек да си вземе неплатен отпуск 5 работни дни, за да не отидат в бездънната банкова паст тези пари?

Или просто не може да измислите как да ги похарчите тези суми?

А, вярно, забравих! На вас „не ви се занимаваше“, „нямате време“ и „точно сега не е моментът“.

Ако все още някой от вас се самозалъгва, че нещо друго, а не мързелът е причината, поради която парите му всеки месец безследно изчезват в плащане на безумни лихви – нека погледне фиша за заплатата си.

Ако числото е по-малко от петцифрено – веднага си сложете заслужен етикет „мързеливец“!

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:

3 коментари за “Най-големият враг на рефинансирането на кредити”

 • Пенчо Пенчев

  says:

  Абсолютно вярно!никой не иска взимане даване с банки, но когато се наложи е по-добре да сме гъвкави и да не ни мързи

 • Ели Цонева

  says:

  Абсолютно не вярно.
  1. Да спестява се но не такива суми, поне 3-4 пъти по- малко.
  2. Покажете ми един кредит без такса обслужване.
  3. Започваш отново първите 7-8 години да плащаш само лихвата за 20 – те години, а Главницата ти е намаляла само т 3-5%.

  Вие май сте вързани с банките и агитирате за предоговаряне. Просто защото ще си вземете комисинната.

  • Тенкомс ЕООД

   says:

   Здравейте, г-жа Цонева!
   Вашият коментар ни беше изключително полезен, защото така получаваме автентична обратна връзка за нивото на информираност на потребителите на кредити.
   Относно сумите, които се пестят – принципът е, че колкото по-малък размер е кредита – толкова по-малко се пести. И обратното – при по-голям кредит /разбирайте суми поне над 25 000 евро – затова и примерите ни са със суми от поне 50 000 евро и нагоре/ – пестенето при предоговаряне или рефинансиране е по-голямо. Точно колко се пести е много лесно да се изчисли, той като в мрежата са достъпни достатъчно на брой калкулатори, които много успешно и точно правят всички изчисления. Калкулацията, която сме представили, е точна до лев/евро и е правена именно на кредитен калкулатор.
   От месец 21.07.2014 г., когато влезе в сила Закона за потребителския кредит /както и обнародвания през 2016 г. закон за ипотечните кредити/ вече нито една банка НЯМА право да начислява годишна или месечна такса управление. Така че предполагам информацията ви, както и на голяма част от хората, които се свързват с нас за консултации, е стара – от преди 2014 г. Вярно е, че има все още банки, които си позволяват да искат еднократни такси „за администриране“, „за отпускане“ и прочие наглости, но те са в размер между 150 лева до 1 % от кредита и то само, ако клиентът е достатъчно неинформиран и не е наясно как да си изиска да му бъде премахната или поне драстично намалена тази такса.
   Относно плащането на главницата за първите 7-8 години – отново ще ви посъветваме да използвате калкулатори и с тяхна помощ ще се уверете, че ако намалите лихвата и/или дори само срока на кредита си – ще излезете от омагьосания кръг на непрестанното и безсмислено плащане на лихви и ненамаляването на главницата.
   Относно обвързването с банките – да, това е част от бизнеса ни – описано е съвсем конкретно ето тук – https://www.sdelkisimoti.bg/faqs/list/all?category=1&tag=%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8 и тук – https://www.sdelkisimoti.bg/page/%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA – това е и причината да сме наясно с това как стоят нещата на пазара на кредитите. Но не, за съжаление банките не плащат при предоговаряне на кредити:) – плащат само при доведен нов клиент. Съветите, които даваме, са за да могат хората наистина да се възползват от новосъздадените възможности след 21.07.2014 г., за които възможности очевидно хората все още не са напълно наясно. Вашето писмо го доказва и затова ще продължим да пишем по темата.
   Още веднъж ви благодарим за обратната връзка!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Заяви консултация
Навигация