/Кредит в швейцарски франкове – има ли излизане от блатото?

Кредит в швейцарски франкове – има ли излизане от блатото?

Споделете тук:

Писах тази статия преди няколко години, но продължавам да стоя зад мнението си по въпроса как трябва да подходите, ако имате кредит в швейцарски франкове…

„Ако сте от „късметлиите“, изплащащи кредит в швейцарски франкове – навярно вече сте наясно, че вноската ви този месец ще е с около 30 % по-висока от тази през предходния.

Хората с кредити в швейцарски франкове вече са придобили едно особено черно чувство за хумор. Нещо средно между самоирония и непукизъм.

Разговор с мой близък с кредит във франкове от 20.01.2015 г.:

–          Нали видя какво се случи с франка?

–       Не, нищо не съм разбрал! Но не ми казвай! Не искам да знам и да си развалям настроението. Утре, като отида в банката да си вкарам месечната вноска, те така или иначе ще ми кажат!

Този псевдонепукизъм е продукт на тоталната безизходица, в която се оказват кредитоискателите, плащащи все по-големи вноски и в замяна на това – получаващи все по-нарастваща… главница по кредита.

Отново стои въпросът: Какво да правите, ако имате кредит в швейцарски франкове?

Да предприемете ли нещо, или по-добре да стоите и да чакате… по-добри времена?

И ако сте от тези, които не могат да стоят и нищо да не правят – какво точно да направите?

Ето какво предлагат банките – превалутиране /в лева или в евро/.

Отварям една скоба, че терминът „превалутиране“ е условен, защото на практика кредитоискателите никога не са вземали реално франкове, за да превалутират сега, но това е друга тема.

Ще загубите ли, ако превалутирате? Несъмнено!

Но в т.нар. „франков затвор“, каквото и да направите – все сте губещ. И нищо да не правите – пак губите.

Има хора, които не издържат на неизвестността и непрекъснатите скокове на франка. Те предпочитат, макар и да са връщали 7 години кредита си и към момента да дължат по-голяма главница, отколкото преди 7 години – да превалутират и да знаят, че поне размерът на главницата им няма да се покачва.

Ако сте решили, че ще превалутирате – изниква въпросът – в кой момент да превалутирате?

Ще ви кажа съвсем откровено: Ако някой ви уверява, че сега е моментът или – точно обратното – сега не е моментът – този човек със сигурност играе тото.

Някой най-после трябва да каже истината, а тя е, че адекватна и сигурна прогноза за движението на франка просто не може да се направи.

Имаше много хора през лятото на 2014 г., когато франкът се движеше около 1.60 лв. за франк, които чакаха сриване на валутата и тогава щяха да превалутират. Днес знаете какво стана с очакванията им – швейцарската валута се продава 1.95 лв. за един франк /към 10.2019 г., когато актуализирам тази статия, курсът на швейцарския франк е 1.83 лв./.

Дали твърдя, че франкът ще се покачва занапред? Не! Твърдя, че не зная какво ще се случи с нивата на швейцарския франк.

Твърдя, че дали ще превалутирате, или не, ще е ваше решение и отговорност.

Както и твърдя, че за ситуацията на всеки човек „подходящият“ момент за превалутиране, е различен.

На този въпрос /дали и кога да превалутират хората/ е безотговорно да се дава еднозначен и общ отговор, без да се познава конкретният казус.

Та… след като ви обясних, колко ви е зле ситуацията, което вие по-добре от нас си знаете…

С какво, все пак, можем да ви помогна?

С един съвет…

Ако сте решили да превалутирате кредита си в швейцарски франкове:

Никога не се съгласявайте на първото предложение, което банката ви отправя!

Има механизми, по които да намалите още лихвата си, а дори и да не плащате лихва за известен период от време – за да компенсирате донякъде загубата от превалутирането.

Огромната грешка на повечето кредитоискатели, не само на тези с кредити в швейцарски франкове, е че са приели предложението на банката като окончателно.

Тази грешка идва от факта, че банките предлагат на клиента си по-добри условия от тези, на които е бил до момента. Пример – досега сте били с лихва 7.5 % и днес банката сама ви предлага да намали лихвата ви. Какво ще направите?

Ще приемете ли? Да! И това ще е най-голямата ви грешка!

Не трябва да приемате. Не го правете!

Какво да правите тогава?

Най-добре се консултирайте с адвокат. Вече има и достатъчно групи в социалните мрежи, в които хората са патили, препатили и с доста опит. Там има доста информация. Там може да ви препоръчат и адвокат, а може и да се информирате какви дела са водени, има ли въобще смисъл да водите дела с кредитора си, как да подходите, на какво може да се надявате като краен резултат, дали това, което банката ви предлага, не може все пак да се подобри…

Сами сте влезли в това блато. Сами сте се забъркали в тази каша. Да, може и да е помогнал „съветът“ на някой близък или не дотам близък човек. Но ситуацията с кредитите в швейцарски франкове е такава, че едва ли ще се справите сами с излизането от нея.“

Ако смятате, че тази статия може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още