Категории
Ако банката продаде кредита ви на друг кредитор – кое е най-важното, което трябва да знаете Ако банката продаде кредита ви на друг кредитор – кое е най-важното, което трябва да знаете

Блог

Ако банката продаде кредита ви на друг кредитор – кое е най-важното, което трябва да знаете

Какво се случва, ако имате кредит и банката го продаде на друга банка или на друга финансова институция?

Най-важното, което категорично ви заявявам, че трябва да знаете, е следното:

Новият кредитор няма право едностранно да променя условията по договора ви за кредит!

Но за сметка на това, в закона никъде не е казано, че новият кредитор не може регулярно да опитва да получи съгласие от кредитополучателя за нови условия.

Как може да стане това?

В банковите клонове – ежемесечно – когато посещавате банката, за да платите вноската си на каса.

По телефона – с обаждания за промяна на условията тип “невероятно добро предложение, което получавате само вие и само сега и трябва да сте луд или най-малкото безотговорен към семейството си, за да не го приемете… незабавно”.

Малко отклонение!

За предложенията, които получавате по телефона и на които трябва да отговорите “незабавно”. Независимо дали са свързани с кредита ви, или ви предлагат екскурзия или банани – няма значение! Дори да ви питат, дали искате да спечелите един милион лева – отговорът винаги трябва да е един и същ: “Трябва да си помисля. Изпратете ми офертата в писмен вид.” Край! Никакво “да”, никакво “не”, никаква конкретика! Спазвайте тази инструкция за безопасност и ще си спестите много главоболия.

А сега – отново към банките…

Кредитът ви може да бъде продаден както на друга банка, така и на други видове финансови институции. В закона няма ограничение за продажба на кредитите само на банки, така че – след като не е изрично забранено кредитът ви да се изкупи от финансова къща да речем, значи е позволено.

Най-честата практика, обаче, е кредитите да се купуват от банки.

Важно е да знаете, че независимо дали кредитът ви е продаден на банка, или на друга небанкова финансова институция – по закон никой не може да промени едностранно условията по договора ви за кредит.

Ето защо…

Каквото и да ви предлага вашият нов кредитор – никога не се съгласявайте с предложението по телефона и винаги изисквайте офертата в писмена форма!

Следващата стъпка е да прочетете внимателно предложението, да се консултирате, ако нещо не ви е ясно или ви притеснява /по възможност не със служителя, който ви отправя предложението:)/.

И едва тогава, ако сте убедени, че новото предложение е по-добро от сегашното ви положение – подписвайте споразумение за промяна на условията по договора ви с новия кредитор.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация