/Що е то „семейно жилище“ според закона…

Що е то „семейно жилище“ според закона…

Споделете тук:

Как да разберете дали жилището, което купувате, е или не е семейно и какви документи трябва да изискате при различните случаи?

И какво въобще е това чудо, наречено „семейно жилище“?

Простичко казано: семейното жилище е жилищен имот, изключителна собственост само на единия съпруг, но в което живее семейството.

И поради тази причина, когато съпругът собственик реши да продаде въпросното жилище, то той трябва да иска писмено съгласие от законната си половинка за извършване на продажбата.

Хитро, а? Законодателят го е измислил:)

Лошото е, че не всички собственици знаят тази страна на семейния кодекс.

Но тук няма да обсъждам дали това е справедливо или не.

Темите ни в тази статия са:

1. Как да се ориентираме кое жилище е семейно и кое – не.

2. Как да докажем, че едно жилище не е семейно.

3. Как се продава семейно жилище.

Ето и отговорите накратко:

 1. Ако нито продавачът, нито неговата съпруга /съпруг/ нямат друго жилище – било то обща собственост или лична собственост на всеки един от тях – имотът, който купувате, със сигурност е семейно жилище.

Дори нито един от съпрузите да не е регистриран на адреса на имота, който купувате, бъдете сигурен, че жилището е семейно!

 2. Ако продавачът или неговата съпруга /съпруг/ имат друго жилище – било то обща собственост или лична собственост на всеки един от тях – имотът, който купувате може да бъде или да не бъде семейно жилище. Тук всичко вече зависи от разбирателството на съпрузите – дали ползват имота като жилище за живеене на семейството, или не.

В случай, че съпрузите не живеят в продавания имот, жилището не е семейно.

В случай, че съпрузите обитават продавания имот, жилището е семейно.

Ако продаваният имот е семейно жилище:

В този случай купувачът е добре да се увери, че закупувайки имота, е изпълнено следното условие:

Съпругът несобственик подписва и заверява нотариално декларация по чл.26 от Семейния кодекс. В нея съпругът несобственик декларира, че е съгласен с продажбата на семейното жилище.

Ако продаваният имот не е семейно жилище:

В този случай купувачът е добре да се увери, че закупувайки имота, са изпълнени едно от следните две условия:

  1. При възможност и желание от страна на съпруга несобственик, той подписва и заверява нотариално декларация по чл.26 от СК. В нея съпругът несобственик декларира, че продаваният имот не е семейно жилище.
  1. При невъзможност или нежелание на съпруга несобственик да се яви пред нотариус и да подпише декларация по чл.26 от СК, прилагат се писмени доказателства за това, че продаваният имот не е семейно жилище. Писмените доказателства обикновено са копия документ за собственост на друго жилище – обща собственост или лична собственост на всеки един от съпрузите.

Внимание!

Понякога писмените доказателства се ограничават и само със справка от Агенция по вписванията – Имотен регистър, от която да е видно наличието на друго жилище на името поне на един от съпрузите.

Дали, обаче, ще се приеме само такава справка, без предоставянето на документ за собственост на друг имот, зависи от нотариуса, който ще изповяда сделката.

Ако вие сте купувач, съветвам ви да не се задоволявате със справки, а да настоявате за копие на документ за собственост.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още