/Из банковите договори за кредит – топ 5 на неприятните изненади

Из банковите договори за кредит – топ 5 на неприятните изненади

Споделете тук:

Колкото и добри да изглеждат условията, които ви предлага една банка, накрая винаги се стига до подписване на договор, а написаното в него може да промени или обезсмисли перфектната на пръв поглед оферта.

Майтапът с фиксираната лихва

Знаете ли, че…

  1. Така наречените „фиксирани“ лихви на някои банки, изобщо не са фиксирани. Ще се убедите в това, ако внимателно прочетете договорите им за кредит или Общите им условия.

За справка – истинската фиксирана лихва е тази, която не би се променила едностранно от банката при никакви условия, в случай че кредитополучателят е изрядна страна по договора за кредит /плаща си редовно вноските и не лъже банката/.

В момента, в който банката започне уговорки за промяна на „фиксирана“ лихва, ако нещо се случи, промени, настъпи и пр. – тази лихва, поне според нашето скромно мнение, се превръща в една доста плаваща лихва.

Съвет: Четете внимателно договорите за кредит и Общите условия на банката, ако държите на фиксирана лихва!

За промяната в образуването на лихвата

Знаете ли, че…

  1. Повечето от кредитоискателите се опасяват от възможността на банката да промени договорената лихва /в посока нагоре/, а не съзнават, че има банки, които в договорите си предвиждат възможност едностранно да променят и начина на образуване на лихвата.

С други думи казано – вие се чудите кой начин на образуване на лихва да изберете /Юрибор, БЛП, Референтен лихвен процент и пр./, търсите експертни мнения, проучвате, следите как са вървяли индексите през годините, за да предвидите вероятността за скок в лихвата по кредита ви, а тези интелектуални упражнения може да се окажат напълно излишни и неупотребими.

Съвет: Четете внимателно договорите за кредит и Общите условия на банката, ако за вас е важно как се определя лихвата ви!

Служебното превалутиране на кредита

Знаете ли, че…

  1. Всеки втори кредитоискател се чуди дали да изтегли кредит в лева или в евро, но на малко от потребителите им минава през главата идеята, че някои банки могат при определени условия да превалутират служебно кредита им – от евро в лева и обратното.

Съвет: Четете внимателно договорите за кредит и Общите условия на банката, ако за вас има значение валутата, в която ще изплащате кредита си!

Лева или евро

Знаете ли, че…

  1. Не малко кредитоискатели вземат банков заем в лева, надявайки се, че някой ден /особено в хипотезата на падане на валутния борд/ левът ще се обезцени и ще могат да си погасят кредита „с няколко заплати“ /особено ако разполагат с еврови депозити/. Това, което тези кредитоискатели не знаят е, че има банки, които в договорите си са поместили специална клауза – в чест на настъпването на една подобна икономическа и политическа ситуация. Ще оставим на вас да познаете дали платецът на кредита ще успее да спечели нещо от хипотетичната обезценка на лева или падането на валутния борд?

Съвет: Четете внимателно договорите за кредит и Общите условия на банката, ако се надявате някой ден българският лев да се обезцени и вие имате планове да спечелите от това!

Ежегодното оценяване на имота

Знаете ли, че…

  1. Има банки, които по договор ще ви задължат ежегодишно да правите оценка на заложения от вас имот, както и да заплащате за тази оценка. И имайте предвид, че „непредвидения“ разход за оценка на имота, може да се окаже най-малкия ви проблем. Стандартно в договорите за кредит се казва, че обезпечението /заложеният имот/ трябва да покрива 100% от кредита. Има, обаче, банки, които се презастраховат и категорично заявяват, че ако имота ви не покрива кредита поне на 120% – кредитът ви може да стане незабавно предсрочно изискуем. Сега си помислете какво би могло да се случи, ако има, макар и минимален, срив на цените на имотите, а вие сте се обвързали с една толкова добре презастраховаща се банка.

Съвет: Четете внимателно договорите за кредит и Общите условия на банката, ако търсите висок процент финансиране и имате малко или почти никакво самоучастие!

Как да сведете „изненадите“ до минимум?

Просто поискайте проекта на договора си за кредит малко по-рано. Имате право на това. Не чакайте последния момент. Не бъдете като повечето хора, които виждат договора си за кредит за пръв път в деня на сделката си или го подписват 30 минути, преди да са разписали договора си за покупка.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още