/Защо е необходимо удостоверението за данъчна оценка на имот

Защо е необходимо удостоверението за данъчна оценка на имот

Споделете тук:

Знаете ли каква е истинската причина за всяка сделка с имот да се изисква удостоверение за данъчна оценка?

Много „спестовни“ българи биха отговорили, че основното приложение на данъчната оценка е да… спестят от данъци и такси.

Но за какво служи наистина този документ?

Защо това удостоверение е сред абсолютно задължителните документи за всяка една сделка с недвижим имот?

Поради две причини:

1. Данъчната оценка е основа за събиране на данъци и такси.

Размерът на данъчната оценка все още се оказва основата на събиране на материалния интерес на сделката. Казваме „все още“, защото в близките няколко години все повече сделки излизат „на светло“, т.е. в нотариалния акт се записва действителната цена на сделката, а не – размерът на данъчната оценка, както се практикуваше много често /особено в годините преди 2009 г./.

Тъй като българинът често се изкушава да спести пари и най-вече да спести пари от данъци, дори това му действие да е рисковано за самия него – законодателят е приел норми за удостоверяване на минимален изискуем материален интерес при евентуална сделка с имот.

Razmer na danachnata ocenkaВ превод – продавачът и купувачът може да са сключили споразумение за покупко-продажба на имот и за 1 лев. За размера на продажната цена никой не може и няма право да ограничава страните по сделката. Обаче същите тези страни – продавач и купувач – са задължени да платят данъци и такси за продажбата върху сума, не по-ниска от размера на данъчната оценка.

Схванахте ли изобретателността на законодателя?

Вие си продавайте имота и на цена 1 лев, но ако размерът на данъчната оценка на имота е 50 000 лева – длъжни сте да платите нотариална такса, местен данък към общината за прехвърляне на имота и такса вписване към Агенция по вписванията върху 50 000 лева.

Не можем да виним законодателя за това условие, защото, познавайки спестовността на българина – много е възможно да се окаже, че заради усилията да се спестят данъци и такси, половината от прехвърлителните сделки току-виж се оказали в ценовия диапазон между 1 и 10 лева.

2. Данъчната оценка е инструмент за събиране на данъци и такси.

Втората причина, поради която никой собственик не може да извърши сделка с имота си, без да представи данъчна оценка, е че това е единственият ефективен начин да бъде накаран собственикът да си плати дължимите за имота данъци и такси.

Danachna ocenka-zadaljenia

Става дума за данък сгради и такса смет. Не са малко собствениците на имоти, които с години не са плащали този вид задължения. Само че сделка с имот, върху чието удостоверение за данъчна оценка има надпис ЗАДЪЛЖЕНИЯ, просто няма как да бъде осъществена.

И нещо важно!

Задълженията на абсолютно всички собственици за имота трябва да са платени, за да се осъществи сделката. С други думи – ако имотът е съсобствен, има общо 10 собственика, и да речем 9 от съсобствениците са платили своето задължение за имота, а само 1 не е – пак няма как да се впише сделката.

Имате задължения за имота – няма сделка!

Това са, най общо казано, двете причини, поради които нито една сделка с имот не може да се осъществи без наличието на този документ.

В случай, че сте собственик и ви предстои сделка с имот – научете за какво да внимавате, когато подавате молба за данъчна оценка и когато получавате готовия документ.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още