/Знае ли правата си кредитополучателят?

Знае ли правата си кредитополучателят?

Споделете тук:

Имате нужда от кредит?

Преди да влезете в банката – прочетете за две от основните права на кредитополучателя, за които хората  или не знаят, или масово забравят.

  1. Имате право на предварителна писмена информация за условията, при които ще ви бъде предоставен кредит.

Не се връзвайте на устни обещания! Искайте всичко писмено. Имате право на това. Нарича се преддоговорна информация. Има си стандартна форма, утвърдена като Европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителски кредити.

2. Имате право да получите предварително и безплатно и проекта на договора за кредит.

Това право на потребителя /и предходното/е описано в Закона за потребителския кредит, както и в Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите.

Коментари и оправдания на банкови служители от типа: „Ама това е просто бланка! Не  е попълнена с договорените параметри! Нищо няма да разберете! Няма смисъл да го четете предварително!“ е по-добре да се направите, че не сте ги чули. Ако за вас е важно да прочетете на спокойствие договора, който ще подпишете – просто го вземете предварително.

И за завършек…

Бърза рецепта за справяне с вироглави банкови служители:

Каквото и да ви отказват в банката – от информация до услуга – поискайте от банковия служител да напише отказа си… И гледайте как започват да се случват чудеса:)

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 

Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още