Категории
Архив Архив

Блог

„Само за частни лица“ = „само за наивници“ – из обявите за имоти

Изразът „само за частни лица“ в обявите за недвижими имоти!

Заслужава си да му бъде отделено специално място, защото това словосъчетание е излъгало доста наивни купувачи.

Какво си мисли купувачът, когато види обява, в която е изрично написано, че е само „за частни лица“, „за клиенти на агенцията“, „за крайни клиенти“?

„Аз съм клиент! Обявата е за мен!“ Или пък нищо не си мисли, изобщо не отразява това условие.

В повечето случаи, ще видите в обявата за продажба на имот следното: „само за ч.л.“ или „за ч.л.“.

Хайде сега да помислим! Дали частното лице е длъжно да знае, какво означават тези съкращения? Естествено, че не! Тези пишман-криптограми не са насочени към крайния клиент.

Те са адресирани към нас, агенциите!

Защо към агенциите? За да ни кажат: „Не ни звънете за тази обява! Тя не е за вас! Не желаем да работим с агенции тази оферта!“.

Нека сега да поразсъждаваме в друга насока…

Защо една агенция ще отказва да работи своя оферта с колеги от друга агенция?

И тук уговорката е, че става дума предимно за офертите за продажба на имоти. При наемите положението е по-сложно.

Причините може да са няколко:

1. Алчност – не е забранено да си алчен, нали така… С две думи – брокерът държи на всяка цена да прибере комисиона и от двете страни – продавач и купувач. Ето защо не желае да продаде имота на клиенти на друга агенция и изрично е написал, че офертата е само за директни клиенти.

Ако само алчност е причината за нежеланието на даден брокер да работи с колегите си – купувачът би могъл да бъде относително спокоен. Най-лошото, което може да му се случи, е да си плати комисиона, без да получи нещо повече от една „ключарска услуга“ от страна на брокера.

2. Офертата е на близък/роднина на брокера – поради тази причина брокерът е решил, че не е редно да му взема комисиона. Ето защо, за да бъде заплатен отнякъде труда й, агенцията решава, че ще вземе комисиона само от купувача. По този начин работата с друга агенция става наистина невъзможна.

Драги читателю, поразгледайте сайтовете на някои агенции – ако тази теория с близките и роднините е издържана, то тези колеги би трябвало да работят само за роднините си!

3. Имотът, който се продава, има някакъв юридически проблем или тежест – ако такъв е случаят, логично е брокерът-продавач да направи всичко възможно, за да осуети намесата на друга агенция. Защо? Защото, с колкото и лоша слава да е браншът на недвижимите имоти, има и агенции, които наистина защитават интересите на клиентите си. Има брокери, които са професионалисти, а един професионалист обикновено усеща измамата.

Този случай е възможно най-опасният, защото масово българинът не ползва юридическа помощ. Особено тежък е случаят с купувачите, ползващи ипотечен кредит за покупка на имота. Тяхната логика е, че „банката така или иначе проверява имота“. Защо да дават и пари за адвокати?!

Истината е, че докато документите стигнат „до банката“, в 90% от случаите купувачът вече е сключил предварителен договор за покупко-продажба с продавача и е платил поне 10% от продажната цена.

4. Офертата е набирателнафалшива обява, целяща да привлече наивни купувачи. Тук се връщаме на посланието, което излъчва подобна обява. И уточняваме, че това послание е към нас, останалите агенции. „Не ни звънете за тази обява! Тя не е за вас! Не желаем да работим с агенции тази оферта!“

Ако изключим горните три случая – алчност, роднинство или измамна схема – защо една агенция ще отказва да работи с колеги?

Помислете! Особено след настъпване на така често коментираната криза, да се продават имоти не е толкова лесно и бързо, колкото беше преди.

Логично е брокерът да използва всеки възможен канал за възможно най-бързото реализиране на имота. Защо, в такъв случай, някой брокер ще отказва купувач от друга агенция? Защо ще чака месеци и дори  – години наред, за да се появи частното лице, което да купи имота му?!

Много просто! Защото такъв имот не съществува. Ето защо и няма как да бъде закупен.

Посланието е много ясно написано: „Не си губете времето с нас! Това е набирателна обява! Просто сме си изкарали въдиците и чакаме някой заблуден купувач да клъвне!“

Наистина, понякога брокерите имат своите адекватни причини да отбележат, че офертата е само за частни лица, но това са изключения.

В повечето случаи плаща крайният клиент  – със загубено време, нерви или пари.

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация