/Внимание! Обещания за кредити!

Внимание! Обещания за кредити!

Споделете тук:

Сигурно сте забелязали, че банките стават все по-отворени към предоставяне на кредити.

Рекламите обещават чудеса!

Човек остава с впечатлението, че „само трябва да поискаш“ и кредитът е твой.

Да се стимулира оптимизмът и вярата на човека, че няма невъзможни неща, е похвално… по принцип.

Само че, ако сте решили да ползвате жилищен кредит – прекалената вяра в чудеса може да ви изиграе лоша шега.

С пожелание никога да не застанете на мястото на нашия герой – ще ви разкажем част от неговата приказка:

Г-н Потърпевшов желае да закупи апартамент. Има  малко събрани пари, останалата част ще доплати с  жилищен кредит. Видял е следната реклама на банка Х: „Жилищен кредит! Финансиране 85% !“.

По природа не е лековерен човек. Проверил  е и в самата банка дали това е истина…

 „Да, г-н Потърпевшов, наистина финансираме до 85% от оценката на имота“ – му отговарят любезно от банката

Г-н Потърпевшов е предпазлив човек – направил си е труда /за разлика от много други кредитоискатели/  да получи и предварително одобрение на база доходи от банката.

Предварителната му калкулация е следната:

На база доходите, които получава, банката го е одобрила за сума от 120 000 лв.

Лихвата, която му е предложена, е 6.5% /През 2014 г., когато публикувах за първи път тази статия, това бяха лихвите по ипотечните кредити. Днес, в началото на 2022 г., когато я актуализирам, лихвите са около 2.3% -3% за ипотечните кредити и между 4.5% и 6.5% по потребителските. Историята, обаче, е още по-актуална актуална!/.

Вноската при тази сума за 20 годишен срок на кредита – около 900 лева. Но г-н Потърпевшов не иска да плаща толкова висока вноска. Добре, че няма и нужда.

Г-н Потърпевшов има събрани 15 000 лева.

Избрал си е дори имот:  цената му е  точно 100 000 лева.

Г-н Потърпевшов си е направил сметката, че 85% от 100 000 лева са 85 000 лева. Това е вноска в размер на около 635 лева и те го устройват напълно.

Мисли си: „Осигурил съм финансирането на покупката! 85 000 лева кредит са ми напълно достатъчни.“

Затова нашият герой сключва с продавача предварителен договор за покупко-продажба на имота и плаща 10% от сумата – 10 000 лева.

Г-н Потърпевшов предоставя на банката всички необходими документи за имота. Едновременно с това заплаща необходимата такса на лицензирания оценител, назначен от банката, който да направи оценка на имота.

След няколко дни оценката е готова и от банката му звънят, но още по гласа на кредитния инспектор, г-н Потърпевшов разбира, че нещо не е наред.

„Господин Потърпевшов, има малък проблем… с оценката на имота!“

„Какъв проблем? “ – пита г-н Потърпевшов.

„Оценката не ни стига… Апартаментът е оценен на 80 000 лева. Това означава, че можем да Ви отпуснем не повече от 68 000 лева – до 85 % от нашата оценка… Вярно, вноската ще е само 507 лева, но…

„Казвате ми, че не ми достигат 17 000 лева, за да доплатя имота? Това ли е малкият проблем?! И как така вашата оценката е с 20% по-ниска от тази, на която реално купувам?! “

„Това не е от моята компетенция. Политика на банката. Нашите оценители са преценили, че имотът струва 80 000 лева и аз нищо не мога да направя. Съжалявам! Хубавото е, че има изход от сигуацията! Дали разполагате с други имоти?“ – бърза да попита кредитния инспектор.

„Какви други имоти? Много добре знаете, че не разполагам с други имоти! Нали затова ми предложихте да ползвам продукт, който е за закупуване на първо жилище?!“ – недоумява г-н Потърпевшов.

„Да, така е… но може ваши близки да имат имоти, които да се съгласят да заложат. Така ще може да изтеглите цялата сума, която Ви трябва за закупуване на избрания от Вас апартамент…“ – обясняват компетентно отсреща.

„Да видим дали Ви разбирам правилно:  ако искам да не загубя даденото от мен капаро – 10 000 лева – трябва да заложа ДВА имота, за да купя един?!

„Или да намерите недостигащите 17 000 лева…“

„Да ги намеря? Ще ми кажете ли откъде се намират пари, защото аз ги изкарвам – не ги намирам!  И трябва да ги намеря в следващите 2 седмици, защото след 2 седмици изтича срока на предварителния ми договор!„

„За щастие можем да Ви предложим и друго  решение! Да Ви дадем липсващите …. като потребителски кредит! – истински оптимизъм  струи на другия край на линията – Ще Ви бъде дори по-изгодно, защото потребителският кредит ще го изплатите само за 5 години!“

„Интересно… А защо не ми предложихте още в началото този вариант… след като ще ми е по-изгодно?! Каква е лихвата на потребителския? Няма ли да се промени вноската от 900 лева, за която говорихме предварително, че не желая да надвишавам?“  – пита г-н Потърпевшов.

„Лихвата по потребителския кредит ще е 13 %…, а вноската ще се качи почти пак на 900 лв…. но само за 5 години… после ще може да си отдъхнете!“ – уверява служителят.

Хм… Вноска пак 900 лева, но за кредит 85 000 лева а не за 120 000 лева…

„Чудесно! Как да откажеш на такова предложение! До вчера ме уверявахте, че лихва от 6.7 % си е направи обирджийство, само и само да се откажа от кредита на Вашите конкуренти, а днес ме убеждавате, че 13 % лихва е супер! Аз  ли нещо не разбирам или Вие имате някакъв проблем с математиката?!“

„Господин Потърпевшов, просто се опитваме да Ви дадем варианти! Вие избирате! Ние само се опитваме да ви помогнем!“ – обидено му отговарят отсреща.

„А защо, вместо сега да ми давате ВАРИАНТИ, не ми дадохте ИСТИНАТА – от самото начало!?“

Тук ще прекъсна историята, за да дам възможност на читателя да я завърши сам.

Питате ли се…

 Как се получи тази огромна разлика между:

– очакванията на клиента

– обещанията на банката

– „неочаквания“ краен резултат

Ако се питате това, значи и вие сте паднали в капана!

Най-важното, което трябва да отбележим в тази статия е, че на клиента никой нищо не му е обещавал и никой не го е лъгал!

Г-н Потърпевшов сам е паднал в един добре замислен маркетингов капан.

Как се случи това?

Г-н Потърпевшов не зададе на банковия служител правилните въпроси! По този начин клиентът остана подведен без на практика да е чул и една лъжа.

За да не ви подвеждат – необходимо е само едно: да знаете какво точно да питате!

Разбира се, че ще има статия и за „правилните въпроси“, а дотогава помнете…

Рекламата не е обещание!

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

В случай, че темата покупка на имот с кредит ви интересува и смятате, че ви липсват достатъчно познания по нея, може да се абонирате ТУК за ютуб канала на Поля Христова, където ще намерите над 750 безплатни видеа по темите.

 
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още