/10 сигурни начина да си изгубите времето, когато търсите имот

10 сигурни начина да си изгубите времето, когато търсите имот

Споделете тук:

Придържайте се към следващите 10 метода и бъдете сигурни, че в близките месеци, а при някои „късметлии“ и в близките години, едва ли ще си намерите имот:

1. Започвате да звъните на най-изгодните обявиколкото по-евтино и добре изглеждащо – толкова по-добре – Не сте чували за набирателни обяви? Честито! Предстоят ви безброй изненади – по-големи от Коледните и със сигурност по-запомнящи се.

2. Звъните на 30 различни обяви, а се оказва, че те се отнасят за един и същи имот – Как се стига тази загуба на време? Просто някои агенции рекламират един и същи имот с различен етаж, квадратура, квартал или дори цена… Смятате, че след като един имот се намира на втори етаж, това означава, че ще го видите в реклама само като находящ се на втори етаж? Вярвате, че всички агенции уважават правото на собственика да определи цената и не рекламират нито под, нито над неговата цена? Не допускате, че е нормално да се обяви имот, находящ се в квартал  като Фондови жилища като намиращ се в Света Троица…само защото на брокера Света Троица му звучи по-добре? Не е нормално! Но, за съжаление, се практикува.

3. Искате огледи, без да сте се информирали предварително за подробностите – Това е най-лесният начин да си спретнете оглед на последен етаж, въпреки че вие категорично не желаете да купите последен етаж. Просто вие не сте попитали изрично брокера, а той не е намерил за необходимо да ви изтъкне този факт. Това е и най-бързият начин да се озовете на оглед на преходен, краен или по-малък с поне 10 кв.м имот – просто не сте попитали за подробностите, а агентът „тактично“ ги  е премълчал.

4. Желаете да видите имота, без да сте уточнили дали улицата/блокът, който е посочен в обявата, е действителният  – Смятате, че след като в рекламата е написано „бул. Прага“, имотът се намира на бул. Прага? Е, очакват ви изненади! Пригответе си удобни обувки, търпение и карта за градския транспорт за цялата градска мрежа.

5. Уговоряте се за оглед, без да сте видели снимки на имота – просто, защото  обявата звучи добре – Смятате, че липсата на снимка на имота е нещо нормално? Да! Ако имотът изобщо не става за гледане… Или ако такава обява изобщо не съществува.

6. Вярвате, че след като са публикувани снимка на имота – на място ще видите същото, което сте видели и в обявата – Чували ли сте за фотошоп? А за широкообективни фотоапарати? Чудите се какъв е смисълът на този вид измама? За някои агенции това е философия на работа – ако един имот се рекламира от 10 агенции – много вероятно е кандидат-купувачът да поиска да види „най-добре изглеждащия“ и „най-просторния“ имот.

7. Цената е учудващо ниска? Бързате да видите имота, без да сте попитали предварително дали има причина за изгодната цена – Най-вероятно има  сероизна причина, но вие се доверявате на дежурното обяснение, че на собственика „спешно му трябват пари“… каквото и да означава това. А може и това изобщо да не е цената! Просто агенцията е решила да свали на своя глава цената. Защо? За да се обадите точно на нея от всичките агенции, рекламиращи един и същ имот.

8. Имотът се продава от юридическо лице/строителна фирма? Смело пристъпвате към огледи, преди да сте уточнили дали цената включва ДДС… или рекламиращият е „пропуснал“ да уточни това в обявата, защото се „подразбирало“, че след като собственикът е фирма – данъкът добавена стойност трябва да си го добавите към цената.

9. Вярвате, че след като сте видели обява на имот:

–          имотът  наистина все още се продава – Смятате, че след като един собственик подаде имота си за продажба на 20 агенции – след намирането на купувач, той си прави труда да се свърже в всяка една от тях, за да го свалят от реклама? Вярвате, че всички агенции ежедневно актуализират обявите си? Би трябвало да е така! Но не е.

–          наистина съществува такъв имот за продажба – Смятате, че след като един имот се рекламира, единствената цел на брокера е да го продаде? Помнете! Не всички имоти в реклама имат за цел да бъдат продадени. Някои имат за цел само да привлекат наивни купувачи. Гледайте на някои обяви като на сиренцето в капана на мишката.

10. Смело си сверявате часовника за цените на квадратен метър от порталите за недвижими имоти и вярвайте, че това са реалните цени – Колко са реални цените в порталите? Може би вече сте в състояние да си отговорите сами.

Помнете! Портали като “Имот бг“, „Имоти нет“, „Хоумс бг“ и останалите подобни не правят разделение на истински от фалшиви обяви. Прибавете към истинските, коректно рекламирани оферти и обявите на некоректните агенции, хубаво ги омесете и така ще получите чудото „средна цена на квадратен метър“.

Кадаиф – това е средната цена на квадратен метър в порталите  – каша, забъркана от реални оферти и набирателни.

Как да се ориентирате в това море от изобретателност на агенциите?

Как да разберете кога ви пускат по пързалката и кога сте попаднали на истинска оферта?

Няма лесен начин!

Ако сте купувач – имате 2 пътя пред себе си:

1.       Пробата и грешката

–          недостатъкът е, че ще загубите време;

–          предимството е, че накрая ще можете да напишете книга за пазара на недвижими имоти в България и интересните участници в него.

Ако все пак избирате този път – в следващите си статии ще се опитам да ви помогна и да повдигна пелената на заблудите, с която неизменно ще се сблъскате.

2.       Намерете коректен брокер и оставете той да ви потърси имот

–          недостатъкът е, че това не е лесно – отново ще трябва да отделите време;

–          предимството – ще оставите на брокера ви да се справя с горните 10 ситуации.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!
Споделете тук:
Абонирай се за новите статии
Научи истината за пазара на недвижими имоти! Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!  
Прочети още