Категории
Архив Архив

Блог

Търсите кредит? Внимавайте с обещанията на банките!

Кратка кредитна история с трагичен финансов край:

 Търсите жилищен кредит, за да финансирате покупката на дълго търсения и най-сетне намерен от вас имот.  Работата е спешна – цената е изгодна, брокерите ви натискат, продавачът нямало да ви чака цяла вечност, имало и други кандидати…

Действате! Излизате в обедната почивка и се отбивате до най-близкия банков клон. Посреща ви приветлив и много надъхан служител. Обещава ви небето и звездите и на всичките ви желания отговаря утвърдително!

Имали сте намерение да проверите в още няколко банки, но точно тук ви правят специално предложение… и то важи само до края на седмицата.

Какво пък! Тръгвате обнадежден и с твърдата увереност, че няма невъзможни неща за тази банка.

Всичко е уговорено! Кредитът само чака да благоволите да го вземете!

Капарирате имота. Плащате 10% от цената. И се връщате доволен в банката с подписания предварителен договор да си получите кредита.

Кредит обаче няма! Защо? Това е тема за друга статия… по-точно за 10 други статии.

Тук ще ви посоча само как да не изпаднете точно в тази ситуация.

 Най-важният съвет, който трябва да запомните, е:

 Никога не капарирайте имот преди да сте сигурни, че  ще получите кредит!

 Как да различите сигурното от празните приказки?

 Като помните, че…

  1. Обещанията на кредитния инспектор, в чийто клон случайно сте попаднали в обедната почивка, НЕ ви гарантират сигурността за кредита!
  2. Шестото ви чувство НЕ винаги е гаранция за добър избор на банка и тип кредит.
  3. Проблемът не е в отговорите, които не сте получили –  проблемите идват от въпросите, които НЕ СТЕ задали! Защото, когато не знаете какво да питате – никой не е длъжен да ви отваря очите. 

Внимание, има банки…

1. В които кредитните инспектори са задължени да входират определен брой кредити на месец. За тях най-важното във вас е ЕГН-то ви – за да входират и да „изпълнят плана“. Важен е входът! Изходът… не винаги.

2. В които кредитните инспектори имат задължение за определен брой продадени продукти и услуги на клиенти – на месец и дори на ден! За тях най-важното е да ви продадат максимален брой от тези продукти и услуги. Те не се интересуват дали продуктите ви трябват, дали са ви от полза или напротив – набутват ви. За тях важното е да ви ги продадат – на момента и възможно най-голям брой.

 Не се хващайте на евтини номера!

  1. Не вярвайте на думи! Винаги искайте писмено доказателство за обещанията – оферта на банката, кредитен сертификат, погасителен план, договор за кредит, общи условия на банката…Искайте думите в писмен вариант и ще започнете да забелязвате как писмената оферта започва да се различава от обещаната.
  2.  Разберете кое е задължително и кое – препоръчително…и ако има начин – откажете препоръчителното. Препоръчителните условия обикновено ви товарят с допълнителни разходи и ви губят времето. Винаги искайте да видите написани задължителните условия, на които трябва да отговаряте, за да кандидатствате за даден кредитен продукт!
  3.  Искайте проекта на договора си за кредит предварително! Не се връзвайте на обяснения защо не можело или нямало смисъл да ви бъде даден. „Няма да го разберете, няма да е точно в този вариант…“ – каквото и да ви обясняват – настоявайте! Хората изплащат кредитите си по-дълго отколкото траят браковете им. Имате право да прочетете на спокойствие документа, с който ще се обвърже с една банка за 30 години… или докато смъртта ви раздели.
  4. И като стана дума за край – не забравяйте, че решението за вземане на кредит не е само и единствено ваше лично право. То е и отговорност, защото касае и най-близките ви хора. С настъпване на вашия край и ако не сте взели нужните мерки – задължението ви не се погасява – оставяте го като горчиво наследство на децата си.

Е, дали не си заслужава да поотделите още малко време за проучвания?

Помнете!

Късметът е достатъчен, когато играете тото!

За останалите случаи – питайте и се консултирайте!

 

Книгата на Поля Христова „КАК ДА КУПИТЕ ЖИЛИЩЕ стъпка по стъпка: ПОДГОТОВКАТА“ ще откриете ТУК.

Абонирайте се ТУК за ютуб канала на Поля Христова. Ще намерите над 1000 безплатни видеа по темите за какво да внимавате, когато купувате, продавате имот или вземате кредит.

Ако смятате, че тази информация може да бъде полезна и на друг – споделете я в социалните мрежи!

Споделяне:
Заяви консултация
Навигация